Veel jongeren krijgen te weinig vitamine A binnen
Bijna de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 14 en 17 jaar krijgt te weinig vitamine A binnen.
Belangrijk bij groei
De vitamine draagt bij aan de groei, een gezonde huid, gezond haar en nagels en een goede werking van de ogen. Ook voor het functioneren van het afweersysteem is het belangrijk. Door een tekort kunnen huidproblemen, dof haar, nachtblindheid en zelfs blindheid ontstaan.
Vlees en vis
Vitamine A zit onder meer in vlees, zuivel en vis, meldt het Voedingscentrum. Het is ook vaak toegevoegd aan halvarine of bakboter. Het menselijk lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken. Daarvoor heeft het zogeheten cartenoïden nodig. Die zitten in diverse soorten groente, zoals wortels, boerenkool, spinazie en andijvie.
Vervolgonderzoek gewenst
Gezondheidswerkers geven aan dat ze zelden mensen zien met klachten die zij relateren aan een gebrek aan vitamine A, aldus het RIVM. Het zou volgens de onderzoekers echter kunnen dat zorgprofessionals het verband over het hoofd zien. Ze zijn er in ieder geval „weinig alert” op. Daarom beveelt het RIVM vervolgonderzoek aan.
Teveel ook niet goed
Teveel vitamine A is overigens ook niet goed: een overdosis kan giftig zijn. Supplementen met hoge doseringen bètacaroteen (meer dan 15 milligram per dag), een stofje waaruit het lichaam Vitamine A aanmaakt, verhogen het risico op longkanker. Als zwangere vrouwen te veel vitamine innemen, stijgt de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby.
Lees ook: Vitamines: niet altijd even gezond