‘Blijvende voordelen’ voor baby’s die beperkt suiker binnenkrijgen: beter beschermd tegen (chronische) ziekten
Een beperkte suikerinname voor baby’s kan veel uitmaken, blijkt uit een nieuw onderzoek. Als kinderen in de baarmoeder en als peuter weinig suiker binnenkrijgen, kan dat hen beschermen tegen diabetes en hoge bloeddruk op volwassen leeftijd.
De analyse onthult dat gezonde voeding in de eerste 1000 dagen van het leven van baby’s cruciaal kan zijn.
Beperkte suikerinname eerste duizend dagen
Wetenschappers ontdekten dat het beperken van de suikerinname in het vroege leven gekoppeld was aan een daling van 35 procent in het aantal gevallen van diabetes type 2 op middelbare leeftijd. Daarnaast kon het onderzoek een daling van 20 procent in hoge bloeddruk vaststellen.
Een suikerarm dieet blijkt ook het ontstaan van chronische ziekten te kunnen uitstellen. Daarbij kunnen diabetes en hoge bloeddruk respectievelijk vier en twee jaar later ontstaan bij mensen die aan het begin van hun leven weinig suiker binnenkregen.
‘Natuurlijk experiment’
De onderzoekers maakten gebruik van een ‘natuurlijk experiment’ in het Verenigd Koninkrijk. Toen in 1953 een einde kwam aan de naoorlogse suikerrantsoenering, schrijft The Guardian, verdubbelde de consumptie van suiker snel, van ongeveer 40 gram naar 80 gram per dag. Tijdens de rantsoenering was de toegestane hoeveelheid suiker vergelijkbaar met de hoeveelheden in moderne voedingsrichtlijnen.
Wetenschappers gebruikten gegevens uit de UK Biobank om de gezondheid op middelbare leeftijd te vergelijken met de suikerinname. Ze onderzochten 38.000 mensen die tijdens de rantsoenering waren verwekt en geboren, en vergeleken hen met 22.000 mensen die kort daarna werden verwekt.
Minder diabetes en hoge bloeddruk
Uit de analyse blijkt dat het aantal gevallen van diabetes en hoge bloeddruk aanzienlijk lager was voor degenen die tijdens de suikerrantsoenering werden verwekt en tijdens die periode twee jaar oud werden. Ook was de tijd die in de baarmoeder werd doorgebracht verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de vermindering in het aantal gevallen van diabetes en hoge bloeddruk.
Tadeja Gračner, die betrokken was bij het onderzoek, zegt tegen The Guardian: „We willen allemaal onze gezondheid verbeteren en onze kinderen de beste start in het leven geven. Daarom is het vroegtijdig verminderen van toegevoegde suikers een goede stap in die richting. Maar het is verre van gemakkelijk. Suiker is overal in toegevoegd, zelfs in baby- en peutervoeding. Daarnaast worden kinderen gebombardeerd met reclames voor suikerrijke snacks.”
Blijvende voordelen
Professor Keith Godfrey van de Universiteit van Southampton zegt tegenover The Guardian dat de bevindingen „overtuigend nieuw bewijs” zijn. „Het biedt verdere ondersteuning dat het verminderen van de blootstelling aan suikers van ongeboren baby’s en pasgeborenen blijvende voordelen heeft.”
Verder wordt aanbevolen dat „volksgezondheidsinterventies moeten worden ontwikkeld om toegang tot betaalbare suikerarme diëten mogelijk te maken”. Wil je zelf je suikerinname verminderen? Een voedingsdeskundige tipte aan Metro de beste hacks.
Tieners eten het meest ongezond van alle Nederlanders, deze leeftijdsgroepen doen het goed
Kant-en-klaarmaaltijden íets gezonder, dit is waarom (maar A-merken krijgen een standje)