Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Gezondheid Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Wat is okra water en is het echt goed voor je?

Okra water, wat? Ja, de kans is groot dat je er nog nooit van gehoord hebt. Citroenwater en limoenwater zijn inmiddels wel bekend, maar okra water schijnt de nieuwe trend te zijn. Op sociale media beweren gebruikers dat okra water de spijsvertering kan verbeteren, de bloedsuikerspiegel kan reguleren, de vruchtbaarheid van vrouwen kan verhogen, de vaginale vochtigheid kan vergroten en zelfs de bevalling kan verlichten. Klopt dat?

We beginnen bij het begin: wat is okra (water) precies? En is het echt zo goed voor je als wordt beweerd?

OkraĀ 

Okra is een groente met veel plantenslijm. Dat is een specifieke, slijmerige vorm van oplosbare vezels die ook in chiazaad, cactussen en veel zeewieren zitten. Als je de groente in water weekt, absorbeert het slijm ā€žde vloeistof en vormt het een gelachtige substantie, net zoals in je spijsverteringskanaalā€, legt Chelsea Rae Bourgeois, diĆ«tiste en voedingsdeskundige, uit aan The Guardian.Ā 

Okra water wordt gemaakt door in plakjes gesneden okrapeulen een nacht koud te laten trekken en vervolgens de vaste stoffen eruit te zeven. Doordat er wat oplosbare vezels uit de plant sijpelen, krijgt het water een gelachtige textuur.Ā 

@glowwithella

letā€™s make okra water šŸ’¦

ā™¬ original sound ā€“ glowwithella

Lekker klinkt anders, maar volgens Bourgeois zit het een drankje boordevol voedingsstoffen. ā€‹ā€žZoals vezels, vitamine C, magnesium en foliumzuur. Het bevat ook antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen zoals flavonoĆÆden en fenolzuren, die helpen darmontstekingen te verminderen en de spijsvertering te ondersteunen.ā€Ā Omdat oplosbare vezels de spijsvertering vertragen, kunnen ze bovendien helpen bloedsuikerpieken te voorkomen.Ā 

Bij het drinken van okra water, krijg je wĆ©l minder okra binnen dan wanneer je de hele groente los consumeert. ā€žAls je de okra-plakjes niet uit je water eet, mis je een deel van die voedingsstoffenā€, legt Bourgeois uit, waaronder onoplosbare vezels uit de peul en eiwitten uit de zaden.Ā 

FoliumzuurĀ Ā 

Nog een gezondheidsvoordeel van okra is dat het foliumzuur bevat, een essentiƫle vitamine voor zwangere vrouwen. Om echt het gezondheidsvoordeel te merken, zou je echter omgerekend bijna een kilo okra moeten eten om de aangeraden 600 microgram foliumzuur per dag binnen te krijgen. Prenatale vitamines of voedingsmiddelen met een hoger foliumzuurgehalte, zoals spinazie en linzen, zijn volgens Bourgeois betere keuzes.

Op sociale media gaan ook verhalen rond dat okra (water) kan helpen bij het vergemakkelijken van een bevalling, vanwege de slijmerige substantie. Hier zijn volgens diensten en gynaecologen echter geen wetenschappelijke bewijzen voor. Maar ā€žkwaad kan het nooitā€, stelt Bourgeois, evenals verschillende diĆ«tisten en gynaecologen.Ā 

ā€˜Mensen met overgewicht voeren lever onbewust dronkenā€™: leververvetting groeiend probleem in Nederland

Hierom kan comfort food je juist slechter laten voelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox šŸŒ

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties