Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Gezondheid 6 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze impact heeft milieuvervuiling op je vruchtbaarheid, volgens onderzoek

Milieuvervuiling heeft een flinke impact op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen, blijkt uit recent Deens onderzoek. Mensen die in gebieden wonen met veel lucht- of geluidsvervuiling lopen een groter risico om onvruchtbaar te worden.

Volgens het onderzoek leidt slechte luchtkwaliteit tot meer onvruchtbaarheid bij mannen, terwijl verkeerslawaai de vruchtbaarheid van vrouwen negatief beïnvloedt

Luchtkwaliteit en geluidsoverlast  

Uit het onderzoek, gepubliceerd in het British Medical Journal, blijkt dat mannen van 30 tot 45 jaar die in gebieden met hoge fijnstofwaardes wonen, een verhoogd risico lopen op vruchtbaarheidsproblemen. 

Bij vrouwen is er geen link met luchtkwaliteit, maar wel met geluidsoverlast. Het gaat hierbij vooral om vrouwen van boven de 35 jaar oud.

„We weten dat geluidsoverlast gevolgen heeft voor de geestelijke gezondheid, het gehoor en de slaapkwaliteit”, legt Jill Belch, vasculaire geneeskunde en luchtverontreiniging van de medische faculteit van de Universiteit van Dundee, Schotland, uit aan het vakblad Science Media Centre. „Het mechanisme van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen zou hiermee verband kunnen houden.” 

Belangrijke kennis

De onderzoekers benadrukken dat maatregelen tegen lucht- en geluidsvervuiling niet alleen belangrijk zijn voor het milieu, maar ook voor de geboortecijfers. „In tijden van dalende geboortecijfers is dit belangrijke kennis”, concluderen de onderzoekers. 

Onderzoekers richten zich nu op de vraag hoe luchtvervuiling koppels die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan kan beïnvloeden. Ze willen graag begrijpen of koppels die zijn blootgesteld aan vervuiling een lagere kans hebben om zwanger te worden.

Onvruchtbaarheid

Wereldwijd is onvruchtbaarheid een groeiend probleem. De WHO beschrijft onvruchtbaarheid als het uitblijven van een zwangerschap na 12 maanden regelmatig onbeschermde seks. Eén op de zes volwassenen kampt met problemen met hun vruchtbaarheid.

Vergelijkbare studies uit China hebben aangetoond dat luchtvervuiling een negatieve impact heeft op de kwaliteit van sperma, wat de bevindingen uit Denemarken versterkt. In China wordt aangenomen dat verontreinigende stoffen een direct slecht effect hebben op spermacellen.

Hoe is het om vluchteling uit Oekraïne te zijn? ‘Ik droom niet meer, hoor alleen explosies’

Avocado: gezond of caloriebom?

Drug nitazenen – ‘honderd keer sterker dan heroïne’ – opgedoken in Nederland: waarom is het zo gevaarlijk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties