Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Gezondheid 10 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Stoppen met vapen? Sms-programma voor tieners in VS lijkt effectief

Om te stoppen met roken kun je van alles proberen. Nu is er in de Verenigde Staten een gratis, interactief sms-programma voor tieners die willen stoppen met vapen en dat lijkt effectief.

Zo begint het anonieme programma met de boodschap: „Klaar om te stoppen? Sms de datum waarop je wilt stoppen voor dagelijkse tips voor en na je stopdatum.”

Rook je trouwens, in plaats van vapen: dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken.

Stoppen met vapen

Van de adolescenten die vapen, hadden degenen die deelnamen aan het sms-programma, This is Quitting genaamd, 35 procent meer kans om te melden dat ze gestopt waren (na zeven maanden, in vergelijking met adolescenten die niet deelnamen aan het programma). Dat concludeert een onderzoek dat gepubliceerd werd in het medische tijdschrift JAMA.

Het programma is ontwikkeld door het Amerikaanse Truth Initiative, een non-profit organisatie gericht op het beëindigen van tabaksgebruik. „Dit onderzoek is het eerste dat de effectiviteit aantoont van een digitale interventie om jongeren te helpen los te komen van e-sigaretten”, zegt dr. Amanda Graham, hoofd gezondheid bij Truth Initiative en hoofdonderzoeker van het onderzoek, tegen CNN.

Sms-programma

Het sms-programma bevatte berichten die waren ontworpen om vertrouwen en vaardigheden voor het stoppen op te bouwen. Daaronder vallen cognitieve en gedragsmatige copingstrategieën, mindfulnesstraining, ademhalingstraining, sociale ondersteuning en informatie over stopmedicatie. Ook konden gebruikers de ‘Crisis Text Line‘ van het programma bereiken.

De deelnemers werden aangemoedigd om een stopdatum vast te stellen en werden via sms-berichten gevraagd naar hun rookgedrag. De andere deelnemers aan het onderzoek, die niet in het programma werden opgenomen, ontvingen alleen de follow-up sms-beoordelingen. Deze sms’jes bevatten berichten als „hoe gaat het met stoppen?” of „heb je de afgelopen twee weken minder nicotine gebruikt?”.

Ook waren er deelnemers in een wachtlijstgroep. Maar zij ontvingen alleen de beoordeling-sms.

‘Toegankelijk voor adolescenten’

Daarnaast schreef ontwikkelingspsycholoog dr. Bonnie Halpern-Felsher in een redactioneel artikel dat samen met het onderzoek werd gepubliceerd, dat „het nieuwe onderzoek belangrijk is omdat er maar weinig vape-stopprogramma’s zijn die gratis en toegankelijk zijn voor adolescenten”.

Tot slot omvatte het onderzoek een diverse groep adolescenten. „Dat geeft aan hoe het sms-programma nuttig zou kunnen zijn voor allerlei gemeenschappen”, zegt dr. Suchitra Krishnan-Sarin, een professor in de psychiatrie aan Yale School of Medicine, tegen CNN.

Dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met roken

Lukt stoppen met roken niet? Dat kan óók komen door deze verkeerde reactie van vrienden of familie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties