Julia Leijzer
Julia Leijzer Gezondheid 20 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit doet een dagelijkse cappuccino met havermelk met je lichaam

Wakker worden en je dag beginnen met een versgemalen cappuccino met perfect-geschuimde havermelk. Voor menig koffielover een favoriet dagelijks ritueel. Het lijkt zo onschuldig, maar is het wel zo gezond als de trend laat lijken? Aangezien de meeste haverdrankjes vol zitten met conserveringsmiddelen, suiker, oliën en verdikkingsmiddelen.

Is deze favoriete melk dan echt zó slecht? Diëtiste Ilona Blokzijl van praktijk Baseline-Dietisten zal havermelk niet snel aan haar cliënten adviseren. Maar liever een andere plantaardige vervanger, die in elk geval rijk is aan eiwitten, calcium en B12. 

Havermelk of frisdrank?

Door de hoge glycemische index (GI) van koolhydraten in havermelk en het gebrek aan eiwitten schiet je bloedsuikerspiegel dankzij havermelk omhoog. Deze pieken kun je vergelijken met suikerpieken zoals die na het drinken van frisdrank. De haver’melk’-drank bevat dus snelle suikers: koolhydraten worden in een rap tempo omgezet in suikers, wat zorgt voor een snelle piek in je energie en een flinke suikerdip na.

Volgens diëtiste Blokzijl lijkt havermelk momenteel een hype, iedereen grijpt er massaal naar. Veel mensen zoeken naar een alternatief voor koemelk vanwege mogelijke klachten door lactose. De havermelk is een goedkope makkelijke manier om lactose te vermijden. Ook speelt social media een rol: het barst van de perfect-gezette haver-cappu’s. Veel hipper dan koemelk.

Pieken vermijden

‘s Ochtends meteen naar je bakkie koffie grijpen, een vast ritueel voor veel Europeanen, is met havermelk geen slimme zet. Het is raadzaam om je cappuccino met havermelk niet op een lege maag te drinken, maar te combineren met eiwitten en vetten zoals noten, pitten en zaden. Zo zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en kun je toch genieten van dit moderne goedje. „Havermelk heeft een GI van 105, dat is erg hoog. Terwijl koemelk een GI heeft van 45, een stuk lager. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel met koemelk beter in balans. Wel kunnen daar weer andere nadelen aan kleven”, aldus de diëtiste.

Gezonde variant havermelk

Toch kun je verantwoord genieten van de moderne ‘havercappu’, je zult alleen net wat meer je best moeten doen dan een simpel pak havermelk kopen uit de supermarkt. Je kunt havermelk makkelijk zelf maken. Door havermout te laten weken verlaag je het aantal anti-nutriënten. Een gezond en goedkoop alternatief voor je favoriete plantaardige melk. Minpuntje is wel dat het minder schuimt. Ook blijven de koolhydraten hetzelfde, maar van de E-nummers ben je af.

Is havermelk gezond ja of nee?

Dé vraag aan Blokzijl: is havermelk gezond? „Daar kan ik niet zomaar een antwoord op geven, gezond is voor iedereen anders. Voor de ene persoon kan het een prima vervanger van koemelk zijn. Voor de ander zorgt het voor darmproblemen en levert het onvoldoende eiwitten, calcium en b12. Ik vind het niet de hype waard om het massaal te gaan drinken.”

Met deze wetenschappelijk onderbouwde vuistregel weet je of je genoeg water drinkt

Onderzoekers ontdekken nieuwe risicofactoren voor dementie, dit zijn ze

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties