Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Gezondheid 15 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Kankerpatiënten hebben meer kans om te overleven

Mensen die in hun leven kanker krijgen, hebben meer kans om de ziekte (langer) te overleven. Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) zijn de kansen om kanker te overleven de laatste twintig jaar „bemoedigend” gestegen. Dat weten ze op basis van nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Met name bij longkanker, nierkanker, sarcomen (wekedelentumoren), slokdarmkanker en keelholtekanker zijn grote verbeteringen te zien, aldus de organisatie. De afgelopen decennia zijn veel nieuwe geneesmiddelen beschikbaar gekomen. „Bij sommige kankersoorten was daarvan eerder al een positief effect te zien. Bij andere, zoals bij longkanker, is het effect vooral zichtbaar in de meest recente periode (2020-2022). “

Kans om kanker te overleven, gestegen

Maar niet elke patiënten heeft profijt van de nieuwe middelen, helaas. „Soms hebben middelen een beperkt levensverlengend effect of werken ze slechts bij een deel van de patiënten.”

Vroege opsporing van kanker door bijvoorbeeld bevolkingsonderzoek (zoals naar darmkanker) en verbeterde diagnostiek vergroten ook de kansen om de ziekte te overleven. Verbeterde technieken dragen eveneens bij. Zo nam het overleven van leverkanker toe met 13 procentpunt, door met name nieuwere chirurgische ingrepen.

Ook in de strijd tegen hematologische kankersoorten wordt vooruitgang geboekt, door betere medicijnen, betere diagnostiek en bijvoorbeeld stamceltransplantaties.

Ontwikkeling van nieuwe behandelingen

„De voortdurende inzet voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe behandelingen blijft cruciaal om de overlevingskansen van kankerpatiënten verder te verbeteren. Tegelijk is het belangrijk om kritisch te kijken naar effecten van nieuwe behandelmethoden en geneesmiddelen, zodat er een gewogen keuze komt tussen de effectiviteit, bijwerkingen en kosten. Immers, niet voor iedereen werken de nieuwe, vaak dure, geneesmiddelen goed uit. Soms zijn de bijwerkingen zo groot dat de kwaliteit van leven in de laatste fase heel slecht wordt”, waarschuwt IKNL.

De kans om kanker te krijgen is in de afgelopen dertig jaar wel fors toegenomen, zo bleek vorig jaar. Dat percentage ligt nu op 47 procent voor vrouwen en 54 procent voor mannen. Ongeveer de helft van alle Nederlanders krijgt dus op enig moment in hun leven de diagnose kanker. Rondom 1990 ging het nog om een op de drie Nederlanders.

Patricia kreeg drie keer kanker en raakte getraumatiseerd: ‘Je moet alles zelf uitzoeken, anders gebeurt er niets’

Wat is jouw ochtendroutine? ‘Mijn stressniveau is best hoog’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties