Uitgeput na een Zoommeeting? Dat ligt niet aan jou, blijkt uit nieuw onderzoek
Zoommeetings zijn bijna niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Voor veel mensen is het dan ook dagelijkse kost, maar is het je weleens opgevallen dat je na zo’n meeting erg vermoeid bent? Uit onderzoek van de Universiteit van Galway blijkt nu dat dit niet tussen je oren zit: Zoommeetings zijn écht uitputtend.
Dat je Zoommeetings uitputtend vindt, ligt niet aan jou. Het onderzoek toont namelijk aan dat Zoommeetings echt veel energie kosten. Vaak kijk je niet alleen naar je collega’s, maar kijk je ook jezelf aan op het scherm. En de hele tijd naar je eigen gezicht staren blijkt een negatief effect te kunnen hebben op je mentale gezondheid, zo ontdekten de onderzoekers.
Hersenactiviteit gemeten tijdens Zoommeetings
Voor het onderzoek werden 32 mensen, 16 mannen en 16 vrouwen, tijdens verschillende Zoom- en Teammeetingen in de gaten gehouden. Zo werd tijdens de meetings bij iedereen de hersenactiviteit gemeten met behulp van elektroden die op het hoofd werden geplaatst.
De ene keer konden de proefkonijnen ook zichzelf op het scherm zien en de andere keer juist niet. Al snel bleek dat de deelnemers die naar zichzelf konden kijken een stuk vermoeider waren dan de mensen die zichzelf niet te zien kregen.
Dat veel mensen last hebben van vermoeidheid tijdens Zoommeetings is dus niets geks, stelt professor Eoin Whelan. „Door de lockdown zijn videomeetings steeds normaler geworden. Het kan voordelen hebben, maar veel mensen merken ook dat ze zich ontzettend uitgeput voelen na zo’n meeting. Dat zit dus niet tussen hun oren. Een Zoommeeting kan echt heel vermoeiend zijn en als je dan ook nog eens je eigen reflectie ziet, dan zal je je nog meer uitgeput voelen.”
Makkelijke oplossing
Voor wie inderdaad last heeft van vermoeidheid tijdens Zoommeetings is er overigens een makkelijke oplossing. Zowel Zoom als Teams hebben een functie waarmee je je eigen reflectie uit kan zetten. Zo zien je collega’s je nog wel, maar hoef je niet de hele tijd naar eigen gezicht te kijken.
Quiet quitting: zo ga je het ‘niks meer doen dan nodig’ tegen