Drie dingen die je moet (w)eten om langer te leven
We beginnen de week met drie dingen die je moet weten dan wel eten om langer te leven. Tipje van de sluier: tijd om meer bonen te eten.
De een dartelt tot ver in de tachtig vrolijk rond, de ander wordt halverwege getroffen door een terminale ziekte. Deze wrede willekeur hoort bij het leven. Althans, voor zo’n 20 procent. Een vijfde van de ziektes waaraan we doodgaan is namelijk genetisch bepaald. De overige 80 procent procent wordt veroorzaakt door onze leefstijl. Dat is goed nieuws, want die hebben we zelf in de hand!
Eten om langer te leven
In How Not to Die: Discover the Foods Scientifically Proven to Prevent and Reverse Disease geeft Michael Greger voedingstips om langer te leven, voedingstips tegen kanker en voedingstips voor een gezonde leefstijl. In dit artikel vatten we zijn boek samen in drie tips die je makkelijk kunt verwerken in je voedingspatroon. Hebben we het nog niet eens over waterkers, enorm gezond.
Bonen, bonen, bonen
In veel culturen behoren bonen tot de basis van alledaagse gerechten. Japanners eten tofu en misosoep, Indiërs verwerken linzen en kikkererwten in hun curry’s en Mexicanen stoppen bonen in hun burrito’s. Dit doen ze niet zomaar.
Wetenschappers ontdekten dat het eten van 20 gram bonen per dag het risico op een vroege dood met 8 procent verkleint. Dit komt door de grote hoeveelheid vezels en kalium die in bonen zitten. Vezels houden je aders soepel en kalium bestrijdt de gifstoffen die zich in je lichaam ophopen (door het inademen van uitlaatgassen of sigarettenrook bijvoorbeeld).
Voor ons Nederlanders klinkt elke dag bonen niet als een feest, maar als je het slim aanpakt, is het goed te doen. Een handjevol linzen kun je zo door de pastasaus gooien. Kikkererwten passen ook bij veel maaltijden. Bewaar een open blikje in je koelkast en strooi ze in de soep of in de rijst. En tot slot: humus telt ook!
Kurkuma op je eitje of in je koffiekop
Veel mensen doen ‘s ochtends zout op hun eitje, maar zout veroorzaakt een hoge bloeddruk en staat daarmee aan de basis van doodsoorzaak nummer één: een hartaanval. Probeer daarom eens kurkuma. Kurkuma is rijk aan antioxidanten en helpt de vorming van kankercellen voorkomen. Lees hier welke gerechten zich ook lenen voor een flinke schep kurkuma.
Check ook het drankje Haldi doodh, ook bekend als kurkuma latte.
Broccoli
Tot slot een woord van lof voor de koningin van de groenten: broccoli. De beste groente is broccoli, omdat het een heleboel sulforafaan bevat. Sulforafaan voorkomt schade aan het DNA, activeert je verdediging tegen pathogenen en verkleint de kans op onder andere borst- en prostaatkanker.
Ook met deze voedingstips ga je uiteindelijk dood, maar (met een beetje geluk) pas nadat je een jaar of tachtig hebt rondgedarteld.
Kans op ziekte verkleinen? Met deze tips versterk jij je immuunsysteem
Diepvriesgroenten goedkoper dan verse groenten? ‘Verschil zal je verbazen’