Hoe gezond is een saunabezoek eigenlijk?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F01%2FSauna-gezond-.jpg)
Zweten en ontspannen, een saunabezoek beschouwen we als een gezonde activiteit. Maar is dat eigenlijk wel zo? Een sauna zorgt namelijk voor een stressfactor en dat is niet voor iedereen even prettig.
Na alle feestdagen hebben we soms best even behoefte aan een âresetâ. Door bijvoorbeeld een maand geen alcohol te drinken of alles er eens even goed uit te zweten. Een saunabezoek zou namelijk ook nog eens goed voor ons immuunsysteem zijn.
Saunabezoek gezond?
Sport- en gezondheidsdeskundige Marc Geenen legt aan het Belgische HLN uit dat een saunabezoek voor sommigen goed kan zijn. Al benadrukt hij dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat saunaâs ons afweersysteem boosten.
Geenen vertelt dat een âcorrectâ saunabezoek om een bepaalde aanpak vraagt. âMet voldoende periodes van opwarming en afkoeling. Dan heeft zoân sessie voor sommige mensen een gunstig effect op de immuniteit, in essentie doordat je lichaamstemperatuur verhoogt.â De warmte heeft namelijk effect op de aanmaak van witte bloedcellen.âEn net die witte bloedcellen zorgen mee voor een verhoogde afweer in ons lichaam. Tegelijkertijd zijn de witte bloedcellen actiever, wat de kans op infecties verlaagt.â
Stressmodus sauna
Maar lang niet iedereen gaat goed op een saunabezoek. Dat valt te verklaren door de stressreactie die we krijgen. âDe blootstelling aan hitte brengt stress met zich mee. Het menselijke lichaam is het immers niet gewend om temperaturen van 80 tot 90 graden Celsius te verdragen. Ons lichaam streeft altijd naar een status quo, het wil de dingen houden zoals ze zijn.â Extreme warmte geeft een stressreactie, omdat het lichaam terug wil naar de normale lichaamstemperatuur. âOnder invloed daarvan wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt, wat een remmende werking heeft op het immuunsysteem.â
Geenen legt uit dat veelvuldige sauna-gangers meer voordelen ervaren. âDie mensen hebben immers geleerd om van de sauna te genieten. Hun lichaam heeft zich al aangepast aan zoân bezoek. De stressfactor verdwijnt dan, omdat het lichaam weet wat het te wachten staat. Op langere termijn is er dus waarschijnlijk wel een positieve invloed op het immuunsysteem.â
Gezondheidsvoordelen volgens Finnen
De Finse professor en cardioloog Jari Laukkanen komt uit een land waar de sauna hoog in het vaandel staat. De Finnen zijn overigens een van de gelukkigste volkeren op deze aardbodem. Laukkanen deed onderzoek naar het effect van saunabezoeken. Uit zijn bevindingen blijkt dat men naast ontspanning ook een verminderd risico op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten heeft.
Ook is er een verlaagde kans op griep, reumatische aandoeningen en voortdurende hoofdpijn. In een van zijn studies wordt een hogere frequentie en een langere duur van saunabezoek in verband gebracht met een lagere sterfte door cardiovasculaire aandoeningen.