Zo herken je een blaasontsteking en dit kun je doen om het te bestrijden
Auw! Een blaasontsteking kan heel erg vervelend zijn. Maar hoe herken je de eerste symptomen? En wat kun je allemaal tegen zo’n blaasontsteking doen?
Een blaasontsteking is zo’n vervelende kwaal, die steeds vervelender kan worden. Daarom is het goed om te weten wanneer je waarschijnlijk een blaasontsteking hebt opgelopen – bij vaak moeten plassen bijvoorbeeld – en wat voor maatregelen je kunt treffen.
Hoe ontstaat zo’n infectie?
Om te beginnen zijn er verschillende manieren hoe je een blaasontsteking kunt oplopen. Blaasontstekingen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, schrijft onder meer Woman’s Health. Dat komt doordat vrouwen een kortere urinebuis hebben. De urinebuis, anus en vagina liggen dichtbij elkaar en daardoor kunnen bacteriën makkelijker in de urinebuis komen. En via deze weg kan een infectie in de blaas ontstaan, schrijft ook het Radboud UMC. Vaak zorgt de zogenoemde E. colibacterie daarvoor.
Symptomen blaasontsteking
Een blaasontsteking gaat in veel gevallen na een paar dagen weer over, maar dat is niet bij iedereen aan de orde. Welke symptomen op een blaasonsteking kunnen wijzen? Onder meer het Leids Universitair Medisch Centrum somt een aantal symptomen op. Je hoeft overigens niet alle klachten te hebben om een blaasontsteking te hebben.
- Vaak het gevoel dat je moet plassen
- Kleine beetjes plassen
- Pijn (branderig gevoel) bij het plassen
- Troebele en sterk ruikende urine
- Soms ook bloed in de urine
- Lichte temperatuurstijging
- Steken, prikkelingen of krampen in de onderbuik en zij
- Jeuk of branderig gevoel in het geslachtsdeel
Minder vaak voorkomende symptomen
Ook zijn er nog een aantal minder voorkomende symptomen die ook in relatie staan met een blaasontsteking. Zoals:
- Pijn in de onderrug – Sommige mensen krijgen ook pijn in hun rug. Dit is geen goed teken. Het kan namelijk zo zijn dat de blaasontsteking verder uit de hand gelopen is tot een nierbekkenontsteking. Neem in dit geval contact op met een arts.
- Koorts – Ook koorts kan een gevolg zijn van een hardnekkige infectie in de blaas. Vaak krijg je koorts in combinatie met andere symptomen van een nierinfectie, zoals misselijkheid, braken en rillingen. Ook in dit geval moet je snel medische hulp inschakelen.
Oorzaken blaasontsteking
1. Seks
Doordat bacteriën zich in de urinewegen nestelen.
2. Zwangerschap
Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap grotere kans op blaasontsteking. De urineleiders staan namelijk wijder open en de blaaswand is slapper.
3. Hormonale schommelingen
Bijvoorbeeld door het stoppen met de pil of de overgang.
4. Verkeerd wc-bezoek
Door van achteren naar voren af te vegen na een wc-bezoek. Daardoor komen bacteriën uit de darm via de anus bij de urinewegen. Maar ook de blaas niet goed legen kan ervoor zorgen dat je een blaasontsteking oploopt.
5. Niet genoeg water drinken
6. Te veel alcohol
Daardoor kan de blaaswand overgevoelig raken.
7. Strakke kleding of synthetisch materiaal (vooral ondergoed)
8. Een bacterie van buitenaf
Doordat je bijvoorbeeld in een vies meer of vieze sloot gezwommen hebt.
9. Diabetes
Door grote hoeveelheid suiker in de urine, wat een broedplaats is voor bacteriën.
10. Nier- of blaasstenen
11. Onderliggende medisch oorzaak
Bij chronische blaasontstekingen kan er kan een andere onderliggende medische oorzaak zijn. Mochten blaasontstekingen blijven terugkomen is het raadzaam om je te laten zoeken door een huisarts of uroloog.
Bestrijden
Wil je een blaasontsteking bestrijden? Dan kun je verschillende dingen doen. Onder meer het Maxima MC en ook Spuiten en Slikken wijdden hier eerder een item aan.
- Veel water drinken
- Cranberrysap of capsules (zonder suikers)
- D-Mannose
- Vitamine C
- Plassen na de seks (binnen twintig minuten)
- Appelazijn
- Van voren naar achter afvegen bij wc-bezoek
- Kleding/ondergoed van natuurlijk en ademend materiaal.
Antibiotica
Mocht je een blaasontsteking hebben, kun je beter suikers even vermijden. De suikers zijn namelijk ‘voeding’ voor de infectie.
In gevallen dat de blaasontsteking niet met de bovengenoemde maatregelen verdwijnt, kan het zijn dat je een antibioticakuur moet ondergaan. Raadpleeg dan een arts voor verdere behandeling.
Waarom kunnen we slechter tegen alcohol als we ouder worden?