Waarom worden sommige mensen 100 jaar oud? Dít zou zomaar het antwoord kunnen zijn
Hoe kun je 100 jaar oud worden? Dat is geen geheel onbekende of ongehoorde vraag. Maar het antwoord ontbrak altijd een beetje. Niemand had dé universele gouden tip om de 100 aan te tikken. Ondertussen hebben Deense onderzoekers gevonden hoe we langer kunnen leven, en het heeft te maken met onze darmen.
Sommige mensen leven langer dan anderen – mogelijk door een unieke combinatie van bacteriën in hun darmen, zo concludeert het onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen dat recentelijk is verschenen.
‘Vanzelf’ 100 jaar oud worden
De universiteit wilde weten waarom sommige mensen ‘vanzelf’ 100 jaar oud worden, zonder dat daar een intensief gezonde leefstijl bij kwam kijken of bakken met geld nodig was voor behandelingen om langer te leven. Onderzoekers van het Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research aan de Universiteit van Kopenhagen hebben 176 gezonde Japanse honderdjarigen bestudeerd. Zij ontdekten dat de combinatie van darmbacteriën en bacteriële virussen van deze mensen vrij uniek is.
„We zijn altijd nieuwsgierig waarom sommige mensen extreem lang leven. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de darmbacteriën van oude Japanners gloednieuwe moleculen produceren die hen resistent maken tegen ziekteverwekkende micro-organismen. En als hun darmen beter beschermd zijn tegen infecties, dan is dat waarschijnlijk een van de redenen waarom ze langer leven dan anderen”, zegt Joachim Johansen, die aan het onderzoek werkte.
Some people live longer than others – possibly due to a unique combination of bacteria in their intestines. New research from the Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research (@UCPH_CPR) at the University of Copenhagen 👉https://t.co/gEA9OykFZr @novonordiskfond @simonrasmu
— University of Copenhagen Research (@UCPH_Research) June 1, 2023
Specifieke virussen in de darmen kunnen een gunstig effect hebben
De studie toont onder andere aan dat specifieke virussen in de darmen een gunstig effect kunnen hebben op de darmflora en dus op onze gezondheid. En als de onderzoekers in staat zijn om het verband tussen virussen en bacteriën bij de Japanse honderdjarigen te begrijpen, kunnen ze misschien vertellen hoe de optimale balans tussen virussen en bacteriën eruitziet.
Simon Rasmussen, die ook aan het onderzoek heeft gewerkt, zegt: „Als je bacteriën en virussen ontdekt die een positief effect hebben op de menselijke darmflora, is de voor de hand liggende volgende stap om uit te zoeken of slechts sommigen van ons ze hebben of allemaal. Als we in staat zijn om deze bacteriën en hun virussen over te brengen naar de mensen die ze niet hebben, zouden meer mensen er baat bij kunnen hebben.” Zo heb je het toch nog een beetje in de hand als je graag tot 100 wil leven.
10 populaire wandelroutes op een rij: op naar Beek en Berg en ‘t Drielandenpunt