Emma Jansen
Emma Jansen Gezondheid 15 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe veilig is het gebruik van zelfbruiner? Dit zegt een expert erover

Het is je vast en zeker niet ontgaan dat de Nederlanders weer volop in korte broeken, rokjes en jurken rondlopen. Het is al een aantal weken heerlijk weer, dus de zomerkleding mag weer uit de kast. Omdat onze benen er nog uit zien als witte melkflessen gebruiken veel mensen zelfbruiner. Het geeft een heerlijk zomers kleurtje aan je winterbenen, maar hoe veilig is zelfbruiner eigenlijk? Toxicoloog van Waarzitwatin Hester Hendriks geeft je het antwoord.

Eerlijk is eerlijk: met een zomers kleurtje voelen we ons allemaal wat fijner. Je hoeft niet uren in de schadelijke en hete zon te liggen om te voorkomen dat je anderen verblindt met je winterhuid. Zelfbruiner is er in verschillende vormen, zoals sprays en crèmes. Uit het onderzoek van Waarzitwatin blijkt dat 44 procent van de Nederlanders liever bruiningsspray dan bruiningscrème gebruikt. Maar zijn deze producten wel veilig? En waar moetje op letten als je zelfbruiner gebruikt?

Smeren of spuiten?

Je kunt de zelfbruiner dus spuiten of smeren. De consumenten vinden het belangrijk welke substantie de bruin zonder zon is. „Het beste kun je een zelfbruiner-crème of tanningdrops smeren in plaats van een spray gebruiken. Tijdens het smeren van de zelfbruiner adem je minder chemische stoffen in, zoals dihydroxyaceton (DHA)”, legt Hendriks uit. „Bij het overmatig inademen van de spray kunnen sommige stoffen ervoor zorgen dat de slijmvliezen van je ogen, mond, keel en longen gaan irriteren. Deze slijmvliezen zijn namelijk gevoeliger dan de huid. Ook kun je allergische reacties krijgen. Maar wees niet bang. In principe zijn alle zelfbruiners en sprays die in de EU verkocht worden veilig voor gebruik.”

Als je eenmaal gewend bent aan het mooie kleurtje, blijf je vaak smeren. Maar is het wel goed voor je om het product zo vaak te gebruiken? Het verschilt per persoon hoe gevoelig je bent voor de chemische stoffen in bruiningsspray. Daardoor is er ook geen maximaal aantal keer te noemen dat je het veilig kunt gebruiken. Wel geldt dat de kans op irritatie of allergische reacties toeneemt naarmate je vaker het product gebruikt. Voor zwangere of borstvoeding gevende vrouwen is het ook geen probleem om een zelfbruiner te gebruiken. Wel kunnen de huid en slijmvliezen tijdens de zwangerschap gevoeliger zijn en daardoor anders reageren op het spul. De kans op eczeem of allergische reacties door het gebruik is daardoor groter.

Tip: maak de tepel goed schoon, voordat je borstvoeding geeft. Op die manier voorkom je dat de baby zelfbruiner via de mond binnenkrijgt.

Laserbehandelingen en zelfbruiner

„We raden het af om zelfbruiner of spray tan te gebruiken voor, tijdens of na een laserbehandeling. Het kan zijn dat de behandeling dan minder goed aanslaat en je huid is door de zelfbruiner waarschijnlijk gevoeliger. Dit kan irritatie veroorzaken, maar het vergroot ook de kans op verbranding door de laser”, vertelt Hendriks. De huid is ook na de laserbehandeling gevoeliger. Gebruik dus niet direct na de behandeling een zelfbruiner.

Maar hoe word je eigenlijk bruin van zelfbruiner? De stof DHA, die in zelfbruiners zit, zorgt voor de bruine kleur. 62 procent van de Nederlanders denkt dat de bruine kleur alleen komt door de kleurstoffen in zelfbruiner, dit is echter niet juist. „De bruine kleur ontstaat doordat DHA reageert met aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, in de bovenste huidlaag. Door deze reactie worden melanoidine gevormd. En dat geeft dus de bruine kleur, die je er trouwens niet zomaar af kunt wassen.” Na een tijdje zal de bruine kleur vervagen doordat de bovenste laag van de huid slijt.

Tips van de expert voor veilig gebruik

Hendriks geeft een aantal tips om zelfbruiner veilig te gebruiken:

  • Kijk goed naar de houdbaarheidsdatum van het product. Op de verpakking staat een symbool van een geopend potje met de letter M en een getal. Dat getal staat voor het aantal maanden dat het product na opening houdbaar is.
  • Houd bij het gebruik van een spray op je gezicht je ogen en mond dicht. Dit voorkomt dat je de chemische stoffen inademt of in je ogen krijgt. Het is beter om de spray eerst op een handschoen aan te brengen en vervolgens over je gezicht en hals smeren.
  • Zelfbruiners beschermen je niet tegen het UV-licht van de zon. Gebruik daarom altijd zonnebrandcrème met SPF als je de zon in gaat.
  • Lees het etiket voordat je de zelfbruiner gebruikt en houd je aan de gebruiksaanwijzing.
  • Ga je naar een spray tan-studio? Probeer dan ook het inademen van de spray tan te voorkomen.

We zijn egoïstisch met het delen van onze goede vakantietips, alleen face to face doen we dat

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.