Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 20 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Neusspray-verslaving bij jongeren: wat kun je als ouder doen?

Zowel jongeren als ouderen gebruiken tijdens een verkoudheid weleens een neusspray, maar zo’n neusspray is helaas niet zo onschuldig als dat het lijkt. Wist je dat je aan neusspray zelfs verslaafd kan raken? Als je het idee hebt dat je kind een neusspray-verslaving heeft, dan is het goed om dit probleem direct aan te pakken. De volgende dingen kun je als ouder in zo’n geval doen.

Op de bijsluiter van een neusspray met de stof xylometazoline staat dat je de neusspray maximaal één week mag gebruiken, daarna dien je het flesje weg te gooien. Vaak wordt de neusspray veel langer gebruikt, ook als de verkoudheid allang voorbij is. Voor je het weet kan je kind niet meer zonder. Een Belgische apotheker en onderzoeker waarschuwde daar al eerder voor. Maar wat moeten ouders doen?

Jongeren met een neusspray-verslaving

Hoeveel jongeren een neusspray-verslaving hebben, is onduidelijk. Veel mensen gaan niet naar de huisarts met dit probleem en ook worden er geen cijfers over deze verslaving bijgehouden. Toch komen er steeds meer verhalen over dit onderwerp. KNO-artsen spreken, nogal ruim bemeten, van tien- tot honderdduizenden per jaar. Bij een neusspray-verslaving wordt één flesje per maand al snel één flesje per week, en één flesje per week kan zomaar ook één flesje per dag worden.

Grote gevaar

Het sprayen van neusspray zorgt ervoor dat je neus alleen maar dichter gaat zitten. Door het stofje xylometazoline zwelt het neusslijmvlies namelijk steeds meer op. Onder een microscoop ziet de binnenkant van de neus er bij een neusspray-verslaving uit als één grote schaafwond. Hoe erger de verslaving, des te groter en dieper de schaafwond is. Het kan dus ook voor veel pijn en irritatie zorgen.

Wat kun je als ouder doen als je kind een neusspray-verslaving heeft?

Praat over de gevaren

Jongeren weten misschien niet dat het gevaarlijk is om een neusspray lang te gebruiken. Als ouder kun je vertellen over de gevaren en de gevolgen van een neusspray-verslaving. Laat ze ook afbeeldingen zien en over hun eigen ervaring vertellen.

Laten afkicken

Bij een neusspray-verslaving is het goed om zo snel mogelijk te starten met het afkicken. Waarschijnlijk is je kind bang om niet te kunnen ademen door de neus, dus begin alleen met één neusgat. Laat je kind alleen nog in het rechter of linker neusgat sprayen. Op die manier kan het andere neusgat afkicken. Ga hier net zo lang mee door tot je kind weer vrij kan ademen zonder neusspray. Daarna is het tijd om de neusspray weg te gooien en het andere neusgat te laten afkicken. Let op: bij een langdurige neusspray-verslaving kan dit tot wel een maand duren.

Allergietest

Is je kind na het afkicken weer verkouden? Misschien is het dan geen verkoudheid, maar een allergie. In zo’n geval is het goed om een bezoekje te brengen aan de huisarts, zodat daar (of in het ziekenhuis) wat testen gedaan kunnen worden. Op die manier krijgt je kind de juiste hulp en eventueel medicatie en zal hij of zij minder snel weer naar een neusspray grijpen.

Schrikbarend hoog aantal mensen heeft long covid: ‘Stuk voor stuk schrijnende verhalen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.