Last van overgewicht? Volgens onderzoekers kun je daar weinig aan doen, dit is waarom
Het is algemeen bekend dat afvallen niet voor iedereen even makkelijk is. Simpelweg minder eten is niet altijd de oplossing. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de hersenen van mensen met overgewicht anders reageren op voeding, dan mensen met een gezond gewicht. Dit verandert ook niet naarmate ze zijn afgevallen. Maar hoe werkt dat dan?
RTL Nieuws ging in gesprek met Mireille Serlie, een van de onderzoekers, werkzaam aan de Amerikaanse Yale University en Amsterdam UMC. Wetenschappers denken met dit onderzoek een stapje dichterbij te zijn gekomen in het ontrafelen van overgewicht. In het onderzoek hebben de onderzoekers door middel van een MRI-scan de hersenactiviteit van 28 deelnemers met een gezond gewicht en 30 deelnemers met overgewicht gemeten.
De deelnemers werden gemeten voor en tijdens inname van 500 calorieën. Hierbij speelden smaak, geur en uiterlijk dus geen rol. Het bleek dat de hersenactiviteit bij iedereen veranderde, behalve bij mensen met overgewicht.
Hierdoor is er soms weinig te doen aan overgewicht
„Onze interpretatie is dat er bij mensen met obesitas iets mis lijkt te zijn in de communicatie tussen het maagdarmstelsel en de hersenen. Je hersenen zijn verantwoordelijk voor het reguleren van je eetlust. Als die onvoldoende reageren op het eten, kun je je voorstellen dat mensen langer dooreten of te veel eten”, zegt Serlie tegen RTL Nieuws. Het bleek ook dat drie maanden later en na afvallen er niets was verbeterd. De onderzoeker laat weten dat het nog niet duidelijk is of het over een jaar wel veranderd zou zijn.
„We weten wel uit andere studies dat veel mensen die eerst succesvol zijn afgevallen, jaren later toch weer aankomen of zwaarder zijn dan daarvoor.” Het lijkt er dus op dat het eetregulatiesysteem zich ook op lange termijn niet herstelt, maar ook dit kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen.
Wilskracht?
Je hoort veel mensen zeggen dat het aan de persoon zijn of haar wilskracht ligt of het lukt om af te vallen, maar volgens Serlie is dat te simpel gedacht. „Het zou betekenen dat steeds meer mensen geen zelfbeheersing hebben en dat is bijvoorbeeld de helft van de volwassenen in de Verenigde Staten.” We leven tegenwoordig in een omgeving waar bijvoorbeeld supermarkten je vaak verleiden om ongezond te kiezen. Denk aan reclames en goedkopere prijzen. We betalen vaak veel meer voor een gezond product, dan voor een ongezond product. „Er zijn keuzemomenten, maar in mijn optiek gaat het niet om zwak zijn of een gebrek aan wilskracht”, benadrukt Serlie.
Er moet nog onderzocht worden of het anders reageren van de hersenen ontstaat in de loop van de gewichtstoename. Dit kan echter bij de één eerder gebeuren dan bij de ander. Het is een vicieuze cirkel waar je heel moeilijk uitkomt. „Eetlust wordt gedreven vanuit de hersenen. Bedenk maar hoe moeilijk het is als je niet kunt vertrouwen op een goede eetlustregulatie of als je niet ‘voelt’ dat je je gegeten hebt of vol zit.”
Rob Kemps (Snollebollekes) ook herkend op festival Oerol: ‘Fijnproevers’