Veel zon in aantocht – hier moet je rekening mee houden als je de zon in gaat
De dagen zijn lang en de zon laat zich steeds meer zien. De komende week kunnen we ons opmaken voor lekker weer, met een goede temperatuur en veel zon. En ondanks het feit dat het nog geen zomer is, kan de zon ook nu al behoorlijk sterk zijn. Belangrijk dus om ook nu al goed op de bescherming van je huid te letten. Metro belde met dermatoloog en oprichter van het duurzame zon beschermingsmerk Tenue de Soleil, Daniel Kadouch, over de effecten van de zon in deze tijd van het jaar.
In de eerste helft van juni kan de temperatuur nog veel schommelen. Wel wordt het naar verwachting veelal droog en zonnig.
Nog geen zomer
Ondanks dat we nog een paar weken moeten wachten tot de zomer officieel aanbreekt, is het in deze tijd van het jaar ook al belangrijk om je voldoende te beschermen tegen de zon. „Als de uv-index, die de zonkracht meet, hoger is dan 3, wil je eigenlijk altijd zonbeschermingsmaatregelen nemen”, laat dermatoloog Daniel Kadouch weten. Het verschil tussen nu en hoog zomer is dat de index nu iets lager ligt. „In het midden van de zomer kan die weleens rond de 8 of 9 zijn.”
Eind vorige maand was de uv-index ook al vrij hoog. Zo meldde het KNMI op 26 mei nog dat deze naar verwachting op 7 zou liggen die dag.
De verwachte #zonkracht (UV-index) voor vandaag is sterk: 7. Kijk voor de actuele zonkracht en tips voor #zonbescherming op https://t.co/tey5o3D9B6 pic.twitter.com/rY2nhHf9cH
— KNMI (@KNMI) May 26, 2023
Huid beschermen tegen zon
Maar een uv-index van 6 is natuurlijk ook hoger dan de ‘beschermingsgrens’ van 3. Belangrijk dus, volgens Kadouch, om je te beschermen tegen de zon. „Je kunt, afhankelijk van hoeveel pigment je in je huid hebt, evengoed verbanden met een uv-index van 6.” De dermatoloog laat daarbij weten dat zonbescherming „altijd een combinatie aan maatregelen” is.
Jezelf beschermen tegen de zon betekent natuurlijk dat je je goed moet insmeren met zonnecrème, maar dat is lang niet het enige wat je kunt (of zou moeten) doen. „Kleding dragen, het liefst uv-werend, om de huid in ieder geval daarmee zoveel mogelijk te bedekken. Denk hierbij ook aan een hoed of pet en een zonnebril. De huid die dan nog over is wil je dan insmeren met een zonnecrème van factor 30 of hoger. Die moet je royaal aanbrengen en dat moet je iedere twee uur herhalen.”
Wanneer je bovenstaande maatregelen neemt, zal je volgens de dermatoloog altijd goed beschermd zijn tegen de zon. Maar nog lang niet iedereen doet dit. „In Nederland blijkt uit onderzoek toch dat 1 op de 3 mensen iedere zomer verbrandt. Dat komt dan waarschijnlijk doordat mensen in de ochtend een hoge factor zonnecrème smeren en denken de rest van de dag beschermd te zijn. Dan gaan ze bijvoorbeeld de hele dag naar het strand, maar er is geen één zonnecrème die je bij één keer aanbrengen de hele dag beschermt.”
Locatie en leeftijd
Waar je woont kan in zekere mate ook invloed hebben op hoe snel je kunt verbranden. „Logischerwijs kan de uv-index in het zuiden van het land en landinwaarts hoger zijn. Maar tegelijkertijd zie je, als je kijkt naar de huidkankerdiagnoses, dat dat veel aan de kust voorkomt, omdat men daar vaker en meer blootgesteld wordt aan de zon. Toch hangt het in principe af van de uv-index en die kan zeker verschillen per locatie.”
Als we kijken naar de verschillende leeftijdsgroepen, springt er volgens Kadouch één uit die het meest kwetsbaar is in de zon. „Kinderen verbranden een stuk makkelijker. De huid is dan nog minder bestand tegen zonnestralen. Ook is de impact bij hen groter. Doordat hun huid kwetsbaarder is, is de DNA-schade die je krijgt als je als kind verbrandt veel groter en heeft veel meer impact dan op een volwassen leeftijd.”
Op korte termijn is die impact natuurlijk het verbranden zelf, maar op langere termijn kunnen de gevolgen een stuk erger zijn. „In de vertaling van huidkanker door zonverbrandingen van vroeger zit altijd wel een tijdsverschil. We denken dat als je op jonge leeftijd veel verbrandt, er dan wel zo’n 20 tot 30 jaar tussen zit.” Voor oudere mensen geldt dat dus wat minder, maar ook zij moeten goed voor hun huid (blijven) zorgen. „Wat wel zo is, is dat huidkanker bij 1 op de 5 mensen voorkomt in Nederland, juist bij ouderen door die vertraging in tijd. Dus het is wel extra belangrijk voor hen om verdere zonneschade aan de huid te voorkomen.”
Dilemma: ‘Ik wil niet meer elk jaar met mijn schoonfamilie op vakantie en mijn man wel, wat nu?’