Dit is waarom je die ‘vieze’ sliertjes op een banaan beter wel kan eten
Iedereen kent ze wel, de sliertjes die aan de banaan bungelen zodra jij de gele schil hebt teruggetrokken. Je bent ze waarschijnlijk liever kwijt dan rijk en de meesten halen zorgvuldig ieder draadje van het vruchtvlees af, voordat ze überhaupt een hap nemen. Maar dat kun je beter niet doen.
In plaats van in de prullenbak is het beter als de gele sliertjes in de mond belanden. Ze zijn namelijk ontzettend goed voor je gezondheid. Ze zitten boordevol goede voedingsstoffen en dat heeft alles te maken met de functie die de draadjes voor de banaan vervullen.
Zonder sliertjes ook geen banaan
De bittere en harde sliertjes zijn verantwoordelijk voor het transporteren van het water en de voedingsstoffen in de vrucht. Dat zorgt ervoor dat de banaan genoeg middelen krijgt om te groeien. In andere woorden: zonder de verdelingsfunctie van de gelige snaartjes in de banaan zouden wij nooit een banaan kunnen eten.
En dat niet alleen: vanwege die functie van de draadjes, zitten ze ook boordevol goede stoffen. Denk aan vezels, kalium en de vitaminen A en B6. Ook als de banaan al een tijdje geleden geplukt is, blijven de stoffen in de draadjes aanwezig. Denk daar nog maar eens aan als je ze in de prullenbak gooit.
Laten de draadjes makkelijk los? Dan zit je goed
De bananendraadjes, die ook wel floëem worden genoemd, hebben nog een andere functie. Die is vooral handig als je niet weet of een banaan al rijp is om te eten. Hoe strakker de draadjes namelijk op de vrucht zitten, hoe minder rijp die is. Want dan zijn de voedingsstoffen nog niet gelijkmatig over de vrucht verdeeld.
Als de draadjes makkelijk losraken, dan hebben die hun functie vervuld. De voedingsstoffen zijn verdeeld, de vrucht is volgroeid en rijp om te eten. Dus als jij een banaan eet waarbij de draadjes makkelijk te verwijderen zijn, dan zit het met je banaan goed.
Eet jij meerdere bananen op een dag? Metro zette eerder op een rijtje hoe ongezond dat is.
Cheat day? Volgens de wetenschap is dat geen goed idee en wel hierom