De zomer komt eraan en daarmee ook klamme nachten: is naakt slapen goed voor je?
De een vindt het heerlijk, de ander helemaal niks: in je nakie naar bed. Zeker met de zomer in aantocht en de daarmee gepaard gaande klamme nachten, laait de discussie op over de kleding die je ‘s nachts aandoet (of juist uitdoet). Weinig Nederlanders slapen naakt, maar wat is eigenlijk het advies? Dit zeggen experts over naakt slapen.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten en verschillen tussen wel of niet in je ondergoed slapen. Dat zegt uroloog Aaron Spitz tegen de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post. „Het is niet echt een onderwerp wat vaak ter sprake komt binnen de academische wereld”, zegt hij.
Valt er dan wel een advies te geven? Verloskundige Sherry Ross zegt dat het vooral neerkomt op ‘persoonlijke keuze’. „Er is geen goed of fout antwoord”, zegt ze tegen de Amerikaanse site. Toch zijn er wel degelijk een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je twijfelt tussen naakt slapen of in je ondergoed.
In je onderbroek of naakt slapen?
Wie bijvoorbeeld last heeft van ongesteldheid of vaginale afscheiding, doet er goed aan om minimaal in ondergoed te gaan slapen. „Dat is de beste optie om een nachtelijke puinhoop in de ochtend te voorkomen”, zegt verloskundige Ross.
Mannen die te strakke onderbroeken dragen, doen er daarentegen misschien goed aan om die ‘s nachts uit te doen, zegt uroloog Spitz. „Anders kun je ongemak ervaren. Als naakt slapen een probleem voor je is, kun je ook in ruimer ondergoed naar bed gaan. Zo kun je onaangenaam geplet voorkomen.”
Dit zijn de voordelen van in ondergoed naar bed
En er is nog een ander punt waar je rekening mee moet houden als je voor de keuze staat in welke kleding je gaat slapen. Wie in ondergoed slaapt, maakt met zijn of haar geslachtsdelen geen direct contact met de lakens. Dat betekent dat je die minder snel in de was hoeft te doen. Ideaal voor wie daar een hekel aan heeft.
De experts noemen nog een voordeel van in ondergoed slapen: „Slapen in ondergoed kan ook de plasbuis die van de blaas naar buiten loopt beschermen tegen irriterende stoffen of infecties”, zegt uroloog Spitz. Dat geldt zeker als de lakens zijn gewassen met wasmiddeltjes die dit soort irritaties opwekken.
Ook beschermt ondergoed tegen bacteriën die zich kunnen ophopen op de lakens. „Die ontstaan omdat de meeste mensen hun lakens niet dagelijks verschonen”, zegt hij.
Hierover zijn alle experts het met elkaar eens
Niet elk ondergoed is overigens even geschikt om de nachtelijke uurtjes in door te brengen. Het liefst slaap je in een comfortabele en ademende stof, zeggen de experts. Katoen en bamboe zijn dan de beste opties, zegt dermatoloog Aanand Geria tegen The Huffington Post. „Omdat ze zacht, absorberend en ademend zijn.”
Het dragen van strak of niet-ademend ondergoed kan daarentegen te veel vocht vasthouden in het genitale gebied. Daardoor ontstaat ‘een vochtige omgeving waar bacteriën en schimmels gedijen’, zegt deze dermatoloog. „Als je veel zweet in je slaap of vatbaar bent voor bepaalde huid- of genitale aandoeningen, dan is het misschien beter om zonder ondergoed te slapen.”
Maar alle experts zijn het over één ding roerend met elkaar eens: als wat je momenteel doet voor jou werkt, dan is er geen reden voor verandering. Als dat niet zo is, kan het geen kwaad om te experimenteren.
Hou jij je ‘vieze’ sokken aan in bed? Hierom kun je dat beter niet meer doen