Nederlanders Europees kampioen zitten, niemand zit langer dan wij (8 tips!)
„Kom eens van je luie reet af!” Misschien kun je het je moeder nog – en voor de zoveelste keer – horen zeggen. Het heeft waarschijnlijk niet geholpen, want Nederlanders blijken Europees kampioen zitten. Echt, niemand in Europa zit per dag langer op z’n krent dan… wij.
Dat Nederlanders op nummer 1 staan als het om uren zitten per dag gaat, is geen prijs om trots op te zijn. Dat we tot zover zijn gekomen (of bleven zitten) blijkt uit cijfers van TNO. Deze instantie probeert met ‘innovation for life‘ welzijn en welvaart voor ons allemaal te vergroten. Dit voorjaar kwam het Centraal Bureau voor Statistiek ook al met cijfers dat het met bewegen door Nederlanders slecht gesteld is. 53 procent van onze bevolking bewoog vorig jaar niet genoeg. Voel jij je aangesproken? Verderop in dit artikel vind je tips van vitaliteit-expert Mireille Hulzebos.
Zitten verhoogt gezondheidsrisico’s
Nee, we zitten dus. Heel lang en heel vaak. In geen enkel ander Europees land zit zo’n groot deel, namelijk 32 procent van de volwassen bevolking, meer dan 8,5 uur per dag. In andere Europese landen is dat 12 procent. Langdurig zitten verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Om deze ontwikkeling tegen te gaan start vandaag (opnieuw) de nationale beweegminuut. De Nationale Beweegminuut roept zitwerkend Nederland op om iedere werkdag om 11.00 uur ’s ochtends in ieder geval één minuut te bewegen. Elk ander tijdstip is natuurlijk ook prima, maar dan heb je een houvast.
En anders helpt Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig je even op weg. Hij schreef het nummer De Nationale Beweegminuut voor de campagne en maakte samen met vitaliteitscoach Olga Commandeur een videoclip. Op de site van de campagne vind je ook Billy de Chatbot. Dat is een WhatsAppdienst die werkenden aanspoort om meer te bewegen door handige tips te geven.
Corona zette ons in de lockdownstoel
Tijdens de coronapandemie en door het thuiswerken nam het aantal zituren toe, ondervond het TNO. Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal uren dat Nederlandse werknemers gemiddeld op een doordeweekse dag zitten, nog verder is gestegen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte al eerder een campagne om werkenden met een zittend beroep bewust te maken van de risico’s van lang zitten en weinig bewegen tijdens werk. Dit is niet zomaar te compenseren door drie keer per week te gaan sporten. Dit geldt voor zowel beeldschermwerkers als chauffeurs. Wanneer het zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd, is er ook sprake van een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Juristen, accountants en software- en app-ontwikkelaars zijn koploper met een gemiddelde zittijd van minstens 7,5 uur per dag. Van alle sectoren scoort de ICT-sector het hoogst met een gemiddelde zittijd van 7,2 uur per tijdens het werk. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen.
Minder zitten / meer bewegen: de tips
Mireille Hulzebos is Expert Vitaliteit bij Mediahuis, het bedrijf waar Metro onder valt en waar deze maand een Vitaliteitsweek wordt gehouden. Als deskundige schudt zij ‘de beweegtips tijdens werkdagen’ moeiteloos uit haar mouw. Hulzebos heeft er legio, daarom zetten we er hieronder een aantal voor je op een rij.
- Als je op kantoor werkt, vraagt er vaak iemand of je zin hebt in koffie. Probeer zoveel mogelijk je eigen koffie te halen. Asociaal? Nee, hoor. Anders heb je mensen die vaak koffie halen en anderen die koffie krijgen en zo de hele tijd blijven zitten. Dan kun je beter je eigen beweegmomentjes creëren.
- Als je met iemand belt, kijk dan of je heen en weer kunt lopen op een plek waar je dan niet storend kunt doen. Bij thuiswerken is dat helemaal goed mogelijk natuurlijk.
- Overleggen is lang via videobellen gegaan. Als je nu weer op kantoor bent, kijk dan of je wandelend kunt overleggen. Als je thuiswerkt kun je soms afspreken dat je elkaar niet hoeft te zien en dat je elkaar belt. Dan kun je gelijk een stukje lopen.
- Als je thuiswerkt en hebt normaal gesproken een reisafstand per auto of trein, kijk dan of je de gewonnen tijd niet in bed doorbrengt, maar besteedt aan een wandeling.
- Een kleine, simpele tip: als je met de auto naar je werk komt, zet je voertuig dan zo ver mogelijk weg van de ingang. Zo heb je de nodige passen al voor werktijd gehad.
- Calculeer tijdens je lunch in dat je een kwartiertje naar buiten gaat.
- Wandelen met collega’s is natuurlijk sowieso goed. Bij Mediahuis heet een functioneringsgesprek tegenwoordig Het Goede Gesprek. Dat gesprek duurt vaak zeker een uur en is een mooie gelegenheid om te wandelen.
- Stel je digitale agenda elk uur of om het uur in, om even op te staan en een stukje te lopen. Als is het op kantoor maar even de trap naar beneden en weer omhoog. Zo’n reminder is handig, omdat de kans dan groter is dat je het ook echt doet.
Nederland is vol: ‘ticket vliegreis moet véél duurder’… maar we vliegen zo graag