Onderzoek: combinatie corona en griep levert hoger risico op
Als iemand corona oploopt terwijl ze besmet zijn met een griepvirus – of andersom – is hij of zij extra kwetsbaar. Dat is gebleken uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit van Edinburgh. Patiënten met deze combinatie die in het ziekenhuis zijn opgenomen, zijn er vaak „aanzienlijk slechter” aan toe dan patiënten die alleen corona hebben.
Voor het onderzoek zijn gegevens van 6965 patiënten geanalyseerd. Zij lagen in het ziekenhuis met corona en zijn ook getest op andere virussen. Van deze groep bleek 8,4 procent ook een ander luchtwegvirus bij zich te dragen, zoals influenza of een verkoudheidsvirus.
Hoger risico door combinatie griep en corona
Patiënten die corona en een griepvirus onder de leden hadden, belandden eerder aan de „invasieve beademing”. Dat gebeurt doorgaans op de intensive care. Het risico daarop is volgens de onderzoeksresultaten, die in The Lancet zijn gepubliceerd, ruim 4 procent groter door de „co-infectie”. In de onderzochte groep was het sterfterisico ook iets hoger. Mensen met griep én corona hadden 2,35 procent meer kans om te overlijden. Ook een combinatie van corona en een zogeheten adenovirus, een ander luchtwegvirus, leidt gemiddeld tot een 1,5 procent hogere kans om te overlijden.
„Dit kan grote gevolgen hebben voor de patiënt, voor ziekenhuizen en ic-capaciteit tijdens seizoenen waarin SARS-CoV-2 en influenza samen circuleren, en mogelijk ook voor vaccinatiestrategieën”, zegt onderzoeker Maaike Swets.
Het zou goed kunnen dat mensen in de toekomst vaker dan de afgelopen twee jaar diverse virussen, waaronder corona, tegelijk kunnen oplopen. Door alle coronamaatregelen die tijdens de pandemie van kracht waren, gingen andere luchtwegvirussen ook minder rond dan normaal. De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is om patiënten zowel op corona als op griep te testen.
Máxima en Kaag bij opening Week van het Geld: ‘Sparen blijft het veiligst’