Julia Osendarp
Julia Osendarp Gezondheid 6 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Geen gratis pil van de rechter: ‘Anticonceptie in Nederland toegankelijk en kost weinig’

Na je 21e zelf betalen voor anticonceptie is volgens de Rechtbank Den Haag geen discriminatie. De rechter wees dan ook de de aanklacht van Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak tegen de Staat af. Het huidige systeem belemmert niet tot het gebruik van anticonceptie, stelt de Rechtbank. Het is nu aan de politiek om hier een definitief besluit over te nemen.

Volgens de Rechtbank zijn anticonceptiemiddelen in Nederland vrij toegankelijk en kosten ze weinig. Ook is gratis anticonceptie volgens de uitspraak geen fundamenteel recht. Eerder vandaag schreef Metro over de rechtszaak tussen vrouwenrechten-organisatie Bureau Clara Wichmann en  burgerbeweging DeGoedeZaak tegen de Staat. De vraag wel of geen gratis conceptie? stond in deze rechtszaak centraal. Vanmiddag om 15.00 uur was de officiële uitspraak.

Rechter ziet geen discriminatie

De twee maatschappelijke organisaties eisten dat de anticonceptie terugkeert in het basispakket en daarmee wederom vergoed wordt. Dat werd ooit teruggedraaid omdat het volgens de politiek ontbrak aan „medische noodzaak”.

Dat is iets waar Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak het niet mee eens zijn. Volgens de organisaties is de huidige situatie oneerlijk en zij noemen het zelfs discriminatie.Vrouwen draaien nu veelal op voor de kosten van anticonceptie. En dat terwijl seks toch meestal tussen twee personen plaatsvindt en ook mannen erbij betrokken zijn. De aanklagers haalden onder meer internationale verdragen en artikel 1 uit de Grondwet aan. Daarin staat dat de overheid mensen gelijk moet behandelen en geen onderscheid mag maken op basis van bijvoorbeeld geslacht. Volgens de rechter is dit niet het geval omdat zowel mannen als vrouwen geen recht hebben op gratis anticonceptie.

Gratis anticonceptie voor vrouwen

Tot 2011 zat anticonceptie in het basispakket van zorgverzekeringen. Meisjes krijgen tot 21 jaar de pil wel vergoed, maar daarna draaien vrouwen zelf op voor de kosten. Het ging bij deze rechtszaak voornamelijk om de vergoeding van een breed scala aan voorbehoedsmiddelen die via de huisarts te krijgen zijn. Zoals bijvoorbeeld de pil of een spiraal. Condooms vallen hier niet onder.

Begin dit jaar liet een meerderheid van de Tweede Kamer weten dat ze de anticonceptie weer graag terug in het basispakket zagen. Voorstanders vinden namelijk dat iedere vrouw recht heeft op anticonceptie. De financiële situatie moet daarvoor niet een belemmering zijn. Ook is de anticonceptie van belang om het aantal abortussen in Nederland terug te dringen. Destijds waren coalitiepartijen PVV en SGP tegen de terugkeer van anticonceptie in het basispakket. Waarschijnlijk is de politieke discussie rond de gratis anticonceptie nog niet voorbij.

De anticonceptiepil kost tientallen euro’s per jaar. Een spiraal laten zetten kost 70 euro. Deze blijft maximaal tien jaar zitten. De huisarts plaatst een spiraal gratis.

Steeds meer vrouwen stoppen met de pil of spiraal: ’12 jaar lang niet mezelf geweest’

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.