Meer sigaretten opgestoken tijden de coronacrisis, wel minder rokers
Niet iedereen tijdens de pandemie gezonder gaan leven: bijna 1 op de 5 Nederlanders zegt bijvoorbeeld juist meer te zijn gaan roken. De afgelopen jaren daalde het aantal gerookte sigaretten steeds, maar dat is dus niet langer zo.
Dat blijkt uit een analyse van Independer. De analyse is gemaakt op basis van data van alle GGD’en in samenwerking met het RIVM en het CBS. Morgen begint Stoptober, de maand dat veel Nederlanders proberen te stoppen met roken.
Meer gerookte sigaretten, wel minder rokers
Ieder jaar probeert ongeveer een derde van alle rokers in Nederland van hun nicotineverslaving af te komen. Dit jaar leek dat door de coronamaatregelen nog moeilijker te gaan: door stress en verveling zijn 1 op de 5 rokers juist meer gaan roken tijdens de pandemie. Vooral in de Drentse gemeente Hoogeveen. In ‘de schoorsteen van Nederland’ geeft 25,5 procent van de Hoogeveners aan weleens een sigaret op te steken. Nergens in het land is dit percentage zo hoog.
Daar tegenover staat de gemeente met in verhouding de minste rokers: Waalre, in Noord-Brabant. Van de Waalrenaren heeft namelijk maar 8,7 procent weleens een sigaret opgestoken. Dat is bijna de helft minder dan het landelijke gemiddelde van 16,7 procent. Ook is het percentage rokende Nederlanders tussen 2021 en 2020 afgenomen met 26,4 procent. Waar in 2012 nog bijna 1 op de 4 Nederlanders rookten, is dat nu gedaald naar 1 op de 6.
Het is bijna #stoptober
Ik ga de hele dag de ene sigaret met de andere aansteken vandaag 😛🤣🤣
En dan vanaf 00:00 uur meedoen met #stoptober
Wish me luck
— Vossie🍀 (@Vosskke) September 30, 2021
Stoppen met roken
De redenen om te stoppen met roken lijken de rookvrije horeca, duurdere sigaretten en gezondheidsoverwegingen. Mocht je Stoptober daarom toch ook maar een kans willen geven, dan is het handig om te weten dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dat vertelt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer. „En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.”
Er zit wel een klein haakje aan: de basisverzekering vergoedt maar één poging per jaar. Wel belangrijk om het vol te houden dus.