‘Pas als 70 procent corona-prikken heeft gehad, sterft het virus’
Als we het coronavirus écht willen verslaan, moet zeker 70 procent van de bevolking ingeënt worden. Alleen dan kan het virus niet genoeg mensen meer vinden om te blijven bestaan. Dat zegt Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie in Groningen.
Farmaceut Pfizer is momenteel bezig met de ontwikkeling van een veelbelovend coronavaccin. Huckriede gaat ervanuit dat het vaccin bij 90 procent van de geïnfecteerden werkt, zoals bij Pfizer sprake is. Dan zou 70 procent van de bevolking genoeg zijn om het virus te verslaan.
How Pfizer's 90% effective rate Covid vaccine compares to other vaccines, via DB's Jim Reid. pic.twitter.com/n18aWsoT6g
— Robin Wigglesworth (@RobinWigg) November 10, 2020
Een vaccin zal ook een werkingsperiode van „minimaal een half jaar tot een jaar” moeten hebben, wil het echt voldoende effect hebben. Aan twee weken bijvoorbeeld hebben we weinig, zegt Huckriede.
Volgens Huckriede heeft een voorrangsbeleid voor inentingen wel zin, omdat „het vaccin individuen vrij snel zou beschermen, tenminste als hun immuunsysteem goed reageert.” Dit laatste is echter bij ouderen (maar ook zieken en kleine kinderen) niet altijd het geval. „Senioren en anderen met een mogelijk minder sterk immuunsysteem zijn pas echt helemaal gebaat bij de groepsimmuniteit die je krijgt door 70 procent van de bevolking in te enten.”
Twee prikken
Bij het vaccin dat Pfizer aan het ontwikkelingen is, zijn er twee prikken nodig. Dat is overigens bij de meeste vaccins tegen corona het geval. Alleen farmaceut Janssen in Leiden werkt aan een middel waarbij mogelijk maar één prik nodig is.
Tussen de twee prikken met het vaccin van Pfizer moeten drie weken zitten. „Dat luistert echt heel nauw, je moet niet denken dat het met twee of vier weken ook wel kan”, aldus Huckriede. Wie denkt dat ze na de tweede prik meteen beschermd zijn, komt van een koude kermis thuis. Het vaccin moet na de prikken namelijk nog verder inwerken op het lichaam. „De antilichamen moeten immers de tijd krijgen zich te ontwikkelen. Vier weken na de eerste immunisatie ben je vermoedelijk pas echt beschermd.”
UPDATE: We are proud to announce, along with @BioNTech_Group, that our mRNA-based #vaccine candidate has, at an interim analysis, demonstrated initial evidence of efficacy against #COVID19 in participants without prior evidence of SARS-CoV-2 infection.
— Pfizer Inc. (@pfizer) November 9, 2020
Bijwerkingen
Op basis van de huidige resultaten verwacht de hoogleraar niet dat het middel van Pfizer veel bijwerkingen op lange termijn zal hebben. Maar het is nog wel veel te vroeg om daar al definitief iets over te zeggen. Volgens de hoogleraar wordt er echter biologisch materiaal gebruikt, dat het lichaam wel aankan.
We weten pas echt zeker wat de bijwerkingen zullen zijn nadat fase 4 van het onderzoek klaar is. Daarbij is het middel al op markt en wordt nog een jaar gekeken hoe het uitpakt. Er zijn dan inmiddels zulke grote groepen ingeënt zijn, dat er meer duidelijk wordt over zeldzame reacties. Wel wordt het op langere duur moeilijker om te concluderen of verschijnselen nog wel met zo’n vaccinatie te maken hebben.
De bijwerkingen die het middel van Pfizer nu geeft, zijn heel normaal en juist goed. Die tonen aan dat het middel echt aanslaat, aldus de vaccinoloog.
Lees ook: Britse supermarkt blokkeert gangpaden naar ‘niet-essentiële’ producten