Griepepidemie losgebarsten. Zo voorkom je de griep
Misschien lig jij ook wel met onder een dekentje te hoesten en te proesten. Je bent niet de enige. in Nederland is officieel een griepepidemie losgebarsten, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Er zijn nu al twee weken meer dan 51 op de 100.000 mensen met griep of griepachtige verschijnselen en dan wordt er van een epidemie gesproken. Een griepepidemie is in de winter niet ongebruikelijk. Vorig jaar duurde deze echter met achttien weken twee keer zo lang als gemiddeld en hadden er op het hoogtepunt 165 van de 100.000 mensen griepachtige klachten.
Maar wat kun je nou doen om de griep te voorkomen?
Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een virus genaamd influenza. Veel voorkomende symptomen zijn koorts, rillingen, hoesten, bonzende hoofdpijn, keelpijn en spierpijn over het hele lichaam. Dit kun je doen:
-
Zorg voor genoeg slaap, daardoor is je weerstand beter en ben je minder vatbaar voor ziektes. Mooi excuus om lekker vroeg naar bed te gaan of iets langer uit te slapen.
-
Klinkt misschien voor de hand liggend, maar zorg voor goede hygiene. Griep is besmettelijk, was daarom extra vaak je handen. Hoest in een zakdoek of je elleboogplooi.
-
Maak voorwerpen, zoals deurklinken, afstandsbedieningen en toetsenborden regelmatig schoon.
-
Zorg voor frisse lucht, ga lekker wandelen en ventileer je woon/slaapruimte.
-
Gebruik bij voorkeur papieren zakdoekjes en gooi die na één keer gebruiken meteen weg. Bewaar ze niet in je broekzak, want dan besmet je iedere keer opnieuw je handen.
-
Wees voorzichtig met alcohol. Drink vooral veel water en thee. Vooral verse gemberthee is goed, gember heeft namelijk een ontstekingsremmende functie.
-
Risicogevallen kunnen een griepprik halen.