Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 28 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Stoppen met junkfood is even moeilijk als met roken

Ben jij een liefhebber van snacks en junkfood en eet je het geregeld? Dan zul je wel eens gemerkt hebben dat het best wel lastig is om er mee te stoppen. Dat kan kloppen, want minderen met junkfood blijkt namelijk dezelfde afkickverschijnselen teweeg te brengen als de verschijnselen die mensen hebben als ze stoppen met het roken van sigaretten of marihuana.

Mentale en fysieke klachten

Volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Appetite, ervaren de liefhebbers van junkfood een aantal psychologische en lichamelijke klachten zodra zij stoppen met het eten ervan. De klachten die zij dan ervaren lijken erg op de klachten die ex-rokers en marihuanagebruikers ook ervaren. Het gaat dan om stemmingswisselingen, hoofdpijn, angst, slecht slapen en ‘cravings’, oftewel de hunkering naar het verslavende middel. De klachten van deelnemers waren het heftigst tussen dag twee en dag vijf van hun stopperiode. Dit blijkt hetzelfde te zijn voor marihuana en nicotine stoppers.

Ontstekingen

Hoe kan junkfood zo’n groot effect hebben? Nou, dat komt omdat sterk bewerkt voedsel voor veranderingen in de hersenstructuur kan zorgen, net zoals dat verslavende drugs dat kunnen doen. Dat is ook de reden dat het eten van veel junkfood op de lange termijn kan zorgen voor een verminderde gemoedstoestand of zelfs depressies.

Voeding waarin veel suiker of vet zit (koek, chips of snoep), zorgen voor ontstekingen volgens het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry. Op het moment dat dit soort ontstekingen overal in het lichaam komen, wordt dat een chronische ontsteking genoemd. ,,Chronische ontstekingen kunnen je psychische gesteldheid beïnvloeden als de ontstekingsbevorderende moleculen naar je brein gaan. Die moleculen kunnen de neurotransmitters die zorgen voor de gemoedsgesteldheid op hun beurt weer beïnvloeden,’’ aldus de onderzoekers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.