Dingen goor vinden houdt je gezond
Kan jij ook niet rustig naar de gevreesde ‘eetproef’ van Expeditie Robinson kijken en krijg je al braakneigingen als je denkt aan het per ongeluk eten van een boterham die net te lang in je tas heeft gezeten? Heel goed. Want walging voelen houdt ons blijkbaar gezond.
Alhoewel de meesten van ons niet staan te springen om walging te voelen, is het toch super fijn dat dit gevoel bestaat. Onderzoekers hebben nu namelijk officieel benoemd dat deze emotie ons ervan weerhoudt dingen te eten die niet goed voor ons zijn, schrijft CNN. Het is precies dit gevoel dat ons beschermt voor ziektes en infecties.
Slimme mensen
Decennia voordat wetenschappers met microscopen konden onderzoeken wat wel en niet goed was voor een mens, ontwikkelden wij zelf een manier om ons lichaam te beschermen: walging. Val Curtis, hoofdonderzoeker van de studie, zegt dat het gevoel van walging is geëvolueerd om ons te beschermen tegen ziektes uit het verleden. Volgens onderzoekers Curtis en Mícheál de Barra is het niet toevallig dat er voor het menselijk lichaam weinig verschil zit tussen het oproepen van gevoel van walging en het overdragen van een besmettelijke aandoening. Beiden vragen ongeveer om dezelfde stimulansen in het lichaam.
Proefpersonen
Om walging beter te begrijpen onderzochten de wetenschappers maar liefst 2500 proefpersonen. Tweederde van deze proefkonijnen was vrouw en de gemiddelde leeftijd was 28 jaar. Deze dappere mensen gingen het walgings-onderzoek in. Gelukkig voor hen hoefden ze geen eetproeven af te leggen, maar kregen ze 75 mogelijke scenario’s voorgeschoteld. Deze scenario’s moesten ze allemaal beoordelen op een schaal van ‘geen walging’ tot ‘extreme walging’.
Een aantal van deze scenario’s waren bijvoorbeeld dat een van je vrienden je een grote, lekkende wond op zijn of haar voet laat zien of je hand vastplakt aan een vieze deurklink. Ook een vrouw die in haar neus peuterde, een oude kat zonder haren die je kroelt en een klont in je melk behoorden tot deze nepsituaties. Allemaal werden ze beoordeeld op een schaal van viezigheid.
Pus
Daaruit bleek dat mensen over het algemeen het meest walgen van wonden waar pus uit komt, direct daarna volgde het verwaarlozen van de basishygiëne oftewel een zweetgeur. Vervolgens hebben Curtis en de Barra de reacties van de proefpersonen op zes categorieën voor walging gemeten. Deze categorieën zijn een slechte hygiëne, dieren die ziektes mee kunnen brengen, een seksleven met veel partners, een a-typisch uiterlijk (denk aan misvormingen), blaren, puisten en pus en als laatst voedsel dat over de datum is.
Dat puntje over die vele seksuele partners vonden wij ook opvallend en we waren niet de enige. Onderzoeker Curtis gaf specifiek bij dit punt extra uitleg: „Seks wordt evolutionair gezien als iets dat zowel aantrekkelijk als gevaarlijk is. Het hielp onze voorouders om voort te planten, maar het brengt ook het risico dat infecties worden overgedragen."
Campagnes
De onderzoekers verwachtten van tevoren dat mensen vooral zouden walgen van ziektes, maar ze kwamen erachter dat we veel meer een afkeer hebben van bepaalde dingen en mensen vermijden om niet ziek te worden. Nu kan je je afvragen waarom dit soort informatie in vredesnaam belangrijk is en waarom wetenschappers hier onderzoek naar doen. Dat is vrij simpel: deze informatie is in te zetten in campagnes die belangrijk zijn.
Zo kan je met deze resultaten bijvoorbeeld zorgen dat mensen hun gedrag veranderen. Specifiek noemt onderzoeker Curtis dat zij met deze informatie gaan zorgen dat mensen in India en Tanzania toiletten bouwen en hun handen wassen met zeep. Als dat lukt, zullen veel minder ziektes worden overgedragen.