Hier moet je op letten als je zelf je borsten checkt
Het lijkt in eerste instantie misschien een ver-van-je-bed-show. Maar borstkanker hoeft helemaal niet zo ver weg te zijn. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker.
We weten allemaal dat het bestaat, maar voor veel mensen is borstkanker niet iets waar ze dagelijks mee bezig zijn. Terwijl heel veel andere mensen dat wel zijn. Inclusief het voorstadium DCIS (Ductaal Carcinoom In Situ) werd er in 2016 bij 17.315 mensen borstkanker vastgesteld, waarvan bij 137 mannen. De verwachting is dat dit aantal in 2020 op 20.000 zal zitten.
Bewustwordingsmaand
Met ongeveer 150.000 mensen in Nederland die borstkanker hebben of hebben gehad, is het voor heel veel mensen dus wel iets waar ze dagelijks mee bezig zijn. Oktober is traditiegetrouw de Breast Cancer Awareness Month. Pink Ribbon zamelt met de Pink Ribbon armband geld in voor onderzoek en het Amerikaanse The Keep A Breast Foundation is begonnen met de #CHECKYOURSELFIE-campagne.
En dat jezelf checken is iets dat veel mensen niet goed kunnen. Symptomen van borstkanker zijn veel meer dan een bobbel op je borst. In Engeland is een onderzoek gedaan naar wat mensen nou eigenlijk van de ziekte weten, wat ze er tegen kunnen doen en wat ze zouden doen als ze in de situatie komen.
Schaamte en onwetendheid
Daaruit blijkt dat 60 procent van de 19.000 ondervraagde vrouwen door schaamte zou twijfelen om medisch advies in te winnen. Ook werd de vrouwen gevraagd wat de 10 meest voorkomende symptomen van borstkanker zijn. Slechts twee procent wist ze alle tien te noemen.
Ook wisten veel vrouwen niet dat de keuzes die je in je levensstijl maakt invloed kunnen hebben. Twee derde wist niet dat regelmatig sporten kan beschermen tegen borstkanker en dat regelmatig drinken het risico verhoogt.
Hier moet je op letten
Er zijn tien symptomen die erop kunnen wijzen dat er ook bij jou iets mis is. Het is daarom goed om jezelf regelmatig te controleren. Twijfel je? Bel je huisarts.
- Verandering van vorm. Lijken je borsten buiten je menstruatie of ovulatie vaak een andere vorm aan te nemen? Tijd om aan de bel te trekken. Hoewel borsten in elke vorm en soort bestaan, horen die van jou hetzelfde te blijven.
- Een ingetrokken tepel. Als die dat van zichzelf al is, is er niks aan de hand. Als die van jou zich ineens naar binnen begint te trekken en zo blijft, bel je huisarts en maak een afspraak.
- Rode vlekken, uitslag of zere huid. Daar heb je vast af en toe last van, maar als het op je borst of rondom je tepel zit, is het tijd om te checken hoe dat zit.
- Vocht uit je tepel. Wanneer er vocht uit je tepel komt zonder dat je erin knijpt, laat je checken.
- Deuken. Die zijn nooit normaal.
- Zwelling onder je oksel of bij je sleutelbeen. Het is één van de bekendere symptomen. Twijfel niet en controleer ‘m met een specialist.
- Veranderende huid. Begint ‘de huid rondom je tepels op een schil van een sinaasappel te lijken of wordt ie bobbelig? Dat is een alarmbel.
- Constant pijn. Dat kan natuurlijk een keer komen door je cyclus of een te kleine bh, maar op den duur moet dat verdwijnen. Met een menstruatie-app als Clue kun je op je smartphone gemakkelijk bijhouden wanneer je waar pijn hebt. Vink je het elke dag aan? Tijd om naar de dokter te gaan.
- Een groeiende ader. Begin je een ader of bloedvat te zien? Het kan zijn dat een groeiende tumor hem blokkeert en hij daarom zichtbaar wordt.
- Een bobbel. Het meest bekende maar lang niet het enige symptoom. Een bobbel is niet altijd zichtbaar, maar voel je soms onderhuids. Voel dus ook regelmatig onder je huid.