Krijg je van chocolade puistjes? Een dermatoloog licht toe
‘Van chocolade krijg je puistjes’, het is zo’n uitdrukking die we allemaal wel ergens hebben opgeslagen in ons brein. Maar klopt dat eigenlijk? Krijg je van chocola pukkels?
Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Quest buigt de wetenschap zich al langere tijd over dit vraagstuk. Want we beweren soms iets heel stelling, zoals dat chocolade slecht zou zijn voor de nachtrust, maar kloppen die dingen wel?
Onderzoek naar chocolade en puistjes
Wat betreft het chocolade en puistjes-verhaal zijn de meningen verdeeld. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek uit 1969 dat chocolade geen puistjes veroorzaakt. Maar daar tegenover toont ander, kleinschalig, Amerikaans onderzoek uit 2014 aan dat jonge mannen, met gevoeligheid voor acne, sneller puistjes krijgen van chocolade. En een Thaise studie uit 2016 concludeert dat het eten van pure chocolade voor pukkels zorgt.
Kortom, verschillende theorieën dus. Wel werden voor de laatste studies alleen mannen onderzocht. Omdat bij vrouwen hormonale schommelingen ook voor acne kunnen zorgen en dat het onderzoek moeilijk maakt.
Dermatoloog over chocolade en effect huid
Dermatoloog Francis Wu legt aan het wetenschappelijke tijdschrift uit dat er qua soorten chocolade grote verschillen zijn. „Een Mars heeft een heel andere samenstelling dan Zwitserse chocolade. En Belgische pralines zijn weer anders dan pure chocolade.”
Ook kaart zij aan dat je gehele leef- en eetpatroon van invloed is op je huid. En ook stress en hormonen daarin een rol spelen. Alleen de schuld geven aan chocolade klopt volgens haar niet.
Melk, eiwitten en koolhydraten
Maar het is bekend dat wat je eet ook te zien is aan je huid. „Er is een link tussen voeding en puistjes, met name melk en eiwitten spelen een rol”, aldus Wu. Maar ze noemt ook pasta, cake, witte rijst en fastfood op als ‘voer’ voor puistjes. „Dat komt vooral door de koolhydraten en ongezonde verzadigde vetten.” De dermatoloog benadrukt dat koolhydraten bepaalde hormonen activeren, wat voor ontstekingen kan zorgen in de huid.
Een puistje is een ontsteking van de haar-talgklier, legt Wu uit. En volgens haar zijn er verschillende redenen die daaraan bijdragen. Zoals bijvoorbeeld overproductie van het hormoon androgeen, die de talgproductie stimuleert. En poriën verstopt raken. „Hierdoor ontstaat een luchtdichte omgeving en de acnebacteriën gedijen in die omgeving, waardoor de huid gaat ontsteken. Wanneer de bacterie zich vermenigvuldigt in de verstopte porie, kan dit de ontsteking verder verergeren en bijdragen aan de vorming van een puistje.”
Puistjes van andere stoffen
Om terug te komen op de chocolade, moet je dus alle stofjes in het zoete goedje bekijken. Een melkchocoladereep of bonbon bevat namelijk ook koolhydraten en melk(poeder). Volgens Wu kan het dus zo zijn dat je daar eventueel een puistje van krijgt. Maar de dermatoloog benadrukt dat een stukje chocolade op z’n tijd, écht geen kwaad kan.
Wie sport heeft een hogere pijngrens dan de bankzitter, blijkt uit onderzoek