Is dit dé wijnfles van de toekomst?
We kunnen wel stellen: wijndrinkers zijn kritische drinkers. Dat geldt uiteraard wanneer het gaat om de wijn, maar ook wanneer het gaat om de verpakking van de wijn. Plastic of glas, een schroefdop of een kurk: de discussie of iets wel of niet ‘kan’, wordt alom gevoerd. En nu is daar een wijnfles bijgekomen die beweert dé fles van de toekomst te zijn. Maar waarom? En wat kunnen we hier van vinden?
Onze collega’s van Culy leggen ‘t je uit.
Wijnfles van de toekomst
Het Londense Packamama, dochterbedrijf van Garçon Wines, richt zich volledig op het verduurzamen van drankverpakkingen. Wanneer het gaat om klimaatveranderingen is de wijnwereld namelijk één van de vele branches waarin veranderingen nodig zijn.
Packamama heeft grondig onderzoek gedaan en op basis daarvan een nieuwe wijnfles ontwikkeld. Eentje waarbij de carbon footprint aanzienlijk kleiner is.
Vorm
De vorm speelt hierbij een grote rol. Deze Eco-Flat wijnfles is namelijk – de naam verraadt het al – plat. Kijk je er snel naar (zoals wanneer ja langs de supermarktschappen loopt) dan valt het wellicht niet meteen op. Maar van de zijkant zeker wel.
Ook al is de fles plat, de inhoud is nog steeds hetzelfde. Wat nog meer anders is: het bespaart ruimte en verlaagt daarom de impact op het milieu omdat het om minder transport vraagt. Vraag je je wel ‘s af hoe je je wijn het beste kunt bewaren? Je leest het hier.
Materiaal
Door naar het materiaal: gerecycled plastic van PET-flessen in drie verschillende tinten. Duurzaam dus. En daar komt bovenop dat de fles een stuk minder weegt; wat ook weer invloed heeft op de voetafdruk. De makers van deze wijnfles van de toekomst -zoals ze het zelf noemen- hebben wel rekening gehouden met het traditionele ontwerp van een fles, zowel in vorm als detail.
Smaak
Niet geheel onbelangrijk: die vorm en dat materiaal: heeft dat nou invloed op de smaak, zoals bijvoorbeeld bij een glas? Packama beweert van niet: de fles is geheel volgens alle EU en USA-regels vervaardigd en heeft alleen (een goede) impact op het klimaat en niet op de smaak. Geen veranderingen tijdens het proeven dus.
Supermarkt
De meningen lopen uiteen. De fles is beter voor het klimaat dan de gemiddelde fles wijn die je in de supermarkt terugvindt. Ook al is er rekening gehouden met het ontwerp, het is en blijft een platte plastic wijnfles. We kunnen ons indenken dat de kritische wijnkenner hier niet om staat te springen. En aangezien de impact op het klimaat vooral aanzienlijk verkleind kan worden bij flessen in grote getale, zou deze wijnfles van de toekomst op kortere termijn wellicht een optie kunnen zijn voor de grotere aantallen in de supermarkt.
Dit artikel verscheen eerder op de website van onze collega’s van Culy.
https://www.metronieuws.nl/eten-drinken/recepten/2022/03/culy-homemade-matzeballensoep/