WANT
WANT Eten & drinken 5 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Koffie drinken niet zo slecht: 5 redenen waarom het goed is voor je hersenen

Of koffie goed is voor je gezondheid, is een onderwerp dat vaak ter discussie staat. Het ene kamp zegt dat koffie slecht is voor je gezondheid en het andere kamp zegt dat koffie drinken geen kwaad kan, en soms zelfs voordelen heeft. Zoals het eeuwenoude gezegde luidt, is het kopje koffie half vol, dus openen we ons selectieve gehoor even voor het positieve geluid.

Het populaire drankje koffie heeft volgens gezondheidswetenschappers verschillende voordelen voor onze hersenen. Hieronder zetten we er vijf voor je op een rij.

#1 Regelmatig koffie drinken vergroot concentratie

Koffie wordt door veel mensen ingezet als een vriendelijke vlakke hand in het gezicht die hen wakker schudt. Wie regelmatig ‘s ochtends koffie drinkt, maakt zijn lichaam deels afhankelijk van het drankje waardoor het zonder koffie wat opstartproblemen vertoont.

Koffie maakt je dus wakker, maar wist je dat regelmatig koffie drinken daadwerkelijk bijdraagt aan een betere concentratie, motoriek en alertheid? Dit wetenschappelijke onderzoek uit 2020, constateerde vergrote activiteit in de delen van de hersenen die te maken hebben met onze mogelijkheid om te focussen.

Minder positief voor de standvastige koffiedrinker is dat hun hersenen, volgens dit onderzoek, meer stress en onrust vertonen dan mensen die geen koffie drinken. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Espresso. Foto: Karolina Grabowska / Pexels

#2 Koffie zit tjokvol antioxidanten

Antioxidanten is zo’n woord dat je regelmatig op voedselverpakkingen tegenkomt en in reclames ziet, maar wat betekent het eigenlijk precies? Antioxidanten werken op een moleculair niveau om je lichaam te beschermen tegen zogenaamde ‘vrije radicalen’ die cellen en weefsels kunnen beschadigen.

Deze natuurlijke substantie is dus heel belangrijk voor onze gezondheid. En wat blijkt: koffie zit vol met antioxidanten. Dit is geen verrassing, aangezien met name rood fruit veel antioxidanten bevat. En koffie is, wanneer we helemaal teruggaan naar de oorsprong van je donkere hete drankje, een rode bes.

De koffie die je drinkt is uiteraard niet direct bessensap maar een eindproduct waar veel stappen aan vooraf gingen, waaronder het roosteren van de koffieboon. De mate waarin koffiebonen geroosterd worden heeft namelijk een effect op de fysiologische antioxiderende en ontstekingsremmende kwaliteit van de bonen.

#3 Het kan een beschermend effect hebben tegen Alzheimer

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van koffie drinken op de ontwikkeling van Alzheimer. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken linken een hoge mate van cafeïne in het bloed aan een vertraagde progressie van dementie. Bij een hoge mate van cafeïne moet je denken aan zo’n drie koppen koffie per dag.

Tientallen andere wetenschappelijke onderzoeken keken ook naar de potentiële rol van cafeïne in het managen van verschillende neurodegeneratieve ziekten, waaronder Alzheimer. Volgens dit wetenschappelijke onderzoek, dat de resultaten van meerdere onderzoeken met elkaar vergeleek, suggereren de bevindingen dat cafeïne krachtige antioxiderende, ontstekingsremmende en anti-apoptotische (apoptose is het proces waarbij een celdood plaatsvindt in meercellige organismen, wat het immuunsysteem verzwakt). Dat betekent dat cafeïne, en dus koffie drinken, een neurodegeneratieve ziekte wellicht kan afremmen.

Cappuccino. Foto: Pixabay / Pexels

#4 Het kan een beschermend effect hebben tegen Parkinson

Net als Alzheimer is ook de ziekte van Parkinson een neurodegeneratieve ziekte. Hetzelfde hierboven genoemde onderzoek dat keek naar het effect van cafeïne op de ontwikkeling van Alzheimer, keek ook naar het effect van cafeïne en koffie drinken op de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Ook dit onderzoek stelt dat koffie drinken, dankzij de cafeïne het in het drankje, de kans op de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson vermindert.

# 5 Het effect van cafeïne op het korte termijngeheugen

Een recent wetenschappelijke onderzoek dat afgelopen week werd gepubliceerd in het Journal Current Biology heeft uitgewezen dat cafeïne efficiënter maakt en bijdraagt aan het korte termijngeheugen. Tenminste, als je een hommel bent.

In het experiment werd gekeken naar de effecten van cafeïne (cafeïne komt in veel bloemen en planten voor als verdedigingsmechanisme) op de werkwijze van hommels. Wat blijkt: hommels die cafeïnehoudende nectar hadden gedronken werkten efficiënter en onthielden beter welke bloemen goede nectar voor ze hadden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.