Wijn tóch een beetje goed voor je gezondheid
„Ach, alcohol werkt ontsmettend!", heb je vast wel eens gehoord toen je twijfelde over dat glaasje wijn terwijl je eigenlijk veel te verkouden was voor een borrel. Hoewel de kans groot is dat jij je de volgende dag nog beroerder voelde dan voor je ging drinken, is het niet helemaal gelogen. Een glaasje wijn werkt namelijk tegen bacteriën.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat wijn toch niet helemaal ongezond is. Natuurlijk moet je nog steeds niet overmatig gaan drinken en zitten er ook genoeg nadelige effecten aan regelmatige alcoholconsumptie, maar dus ook positieve. Of je nou rood of wit opentrekt, wijn vecht tegen bacteriën waar je keelpijn én gaatjes van krijgt.
Antibacteriële werking
In 1988 werd al ontdekt dat wijn een antibacteriële werking heeft. Recent onderzoek wijst uit dat de zuurtegraad in combinatie met de alcohol niet de reden voor deze werking zijn, zoals gedacht. De antibacteriële werking komt door een aantal biologische verbindingen in zowel rode als witte wijnen.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het blad voor agricultuur en voedselwetenschap. Er valt onder andere te lezen dat de eerder genoemde verbindingen 99,9 procent van de bacteriën op je tanden doden en net zoveel bacteriën die zorgen voor een zere keel. Voel je dus een verkoudheid opkomen, grijp dan gerust (en verantwoord) naar de fles.
Positieve effecten
„In verschillende onderzoeken wordt gesuggereerd dat een bescheiden wijninname positieve effecten heeft op de menselijke gezondheid", valt te lezen. „De hoeveelheid antioxidanten en vrije radicalen, met name in rode wijn, zorgen vooral voor een hoge hoeveelheid polyfenol, wat kan beschermen tegen hartziekten en kanker."
Toch is het niet verstandig om nu te pas en te onpas aan de wijn te gaan. Een verslaving kan er snel in kruipen en je lever heeft ook af en toe even rust nodig. Extra genieten van je glas wijn en er eventueel een keelpijn mee in de kiem smoren, kan natuurlijk wel.