Recept: Carciofi alla giudia
Carciofi alla giudia
Gebruik voor deze artisjokken op joodse wijze 4 Romeinse artisjokken en verwijder de harde, paarse blaadjes aan de buitenkant en het taaie gedeelte van de steel. Doe ze in een kom water met het sap van 1 biologische citroen en laat ze ondersteboven weken zodat ze tijdens het bereiden niet zwart worden. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Laat ze na ongeveer een kwartier uitlekken en droog ze af. Verwarm een flinke hoeveelheid extra vergine olijfolie in een ruime pan en frituur de artisjokken ongeveer 20 minuten in de olie, tot ze zacht worden.
Haal de artisjokken uit de olie, laat ze goed uitlekken en laat ze ondersteboven op een werkblad rusten. Duw er even op, zodat de blaadjes een beetje opengaan. Verhit nu weer wat extra vergine olijfolie in een koekenpan en bak de artisjokken één voor één zo’n 2 tot 3 minuten, eerst met de kop naar boven en daarna ondersteboven, zodat ze gelijkmatig bakken.
Uit: Eten met Franciscus