Restaurants doen proef met minder zout in eten
Koken met te veel zout is slecht voor de gezondheid. Om toch het goede voorbeeld te geven, heeft de Nierstichting bijna honderd restaurants zo ver gekregen dat ze in maart drie dagen met minder zout, maar meer kruiden en smaak gaan koken. Dat gebeurt in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland.
Koken met minder zout
„Iedereen heeft een kruidenkast”, zegt topkok Menno Post tegen de NOS. „Die moeten we vaker opendoen en daar wat meer mee experimenteren”. Post is eigenaar van een 2-sterrenrestaurant en probeert op de vakbeurs Horecava in de Amsterdamse RAI zoveel mogelijk restauranthouders te interesseren voor koken met minder zout.
We moeten minderen
Dat mag ook wel, want per persoon eten we in een jaar gemiddeld een kilo zout te veel. Dat kan zorgen voor een hoge bloeddruk en nierproblemen.
Het meeste zout dat we eten komt niet uit een potje, maar juist uit producten waar al zout in is verwerkt (80 procent). In totaal hebben al meer dan anderhalf miljoen Nederlanders chronische nierschade, en te veel zout is daarom extra schadelijk.