Recept: Vega bolognese
Vega bolognese
Door in plaats van gehakt linzen te gebruiken, krijg je behalve koper ook eiwitten en een hoop extra vezels binnen – maar je hebt een minder vette saus dan de standaard bolognese!
Voor 6 personen: 1 uur en 15 minuten
- 20 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
- 2 grote rode uien
- 2 tenen knoflook
- 2 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 2 takjes verse rozemarijn
- Olijfolie
- 1 vers laurierblad
- 100 milliliter chianti
- 1 blik groene linzen (400 g)
- 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
- 450 gram volkorenspaghetti
- ½ bosje bladpeterselie (15 g)
- 100 gram Parmezaanse kaas
Week het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kommetje kokend water. Pel de uien en knoflook, schil de wortels en maak de bleekselderij schoon. Hak alles samen met de rozemarijnnaaldjes fijn en meng goed. Zet een grote braadpan met 1 eetlepel olie op matig laag vuur en doe daarin het groentemengsel en de laurier. Leg een deksel op de pan en bak het geheel 20 minuten, terwijl je af en toe roert, of tot de groenten zacht zijn.
Snijd het geweekte eekhoorntjesbrood fijn. Zeef het weekvocht en doe dat samen met het eekhoorntjesbrood in de pan. Zet het vuur matig hoog, giet de chianti erbij en laat inkoken. Voeg de linzen (ook met vocht en al) en tomaten toe. Maak de tomaten met een houten lepel stuk. Vul elk tomatenblikje voor de helft met water, spoel de blikjes uit en giet het water in de pan. Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag en laat hem 35 minuten pruttelen, of tot hij heerlijk dik is. Proef en breng op smaak.
Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan gezouten kokend water. Giet hem af en vang daarbij een kopje van het kookwater op. Schep de spaghetti door de bolognesesaus en voeg zo nodig een scheutje van het kookwater toe. Snijd de bovenste helft van de bos peterselie fijn, rasp het grootste deel van de Parmezaanse kaas en meng beide door de pasta. Schep de borden vol, rasp de rest van de kaas erover en ga aan tafel.
Uit: Superfood voor familie en vrienden
Auteur: Jamie Oliver
Prijs: €29,99
ISBN: 9789021563466
Kosmos Uitgevers