Recept: Mediterrane kipstoofschotel met couscous
Mediterrane kipstoofschotel met couscous
Deze stoofschotel bevat al het goede wat de mediterrane keuken te bieden heeft: olijfolie, groene bladgroente, tomaten (in dit geval uit blik, met meer lycopeen dan rauwe tomaten), knoflook en kip. De volkorencouscous bevat meer vezels en antioxidanten dan gewone typen; je kunt ook een andere volle graan gebruiken, zoals farro. Voor 4 personen
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie
- 3 halve kippenborstfilets (110-140 gram per stuk), in stukken van 2,5 cm
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1 ui, in dunne ringen
- 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- ½ theelepel gedroogde oregano
- 800 gram hele gepelde tomaten uit blik, in puree
- 70 milliliter water
- 70 gram volkorencouscous
- 750 gram romainesla of andijvie (2 kropjes), grofgesneden
Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog tot hoog vuur. Bestrooi de kippenborstfilets met zeezout en zwarte peper. Bak de kip, in porties, in 5 minuten rondom bruin. Schep regelmatig even door en schep dan op een bord.
Voeg de ui, knoflook en oregano toe en bestrooi met zout en peper. Bak dit, al roerend, 2-4 minuten mee tot de ui begint te kleuren. Voeg de tomaten toe (maak ze kleiner met de achterkant van een lepel) en laat het geheel 8-10 minuten koken totdat het is ingedikt.
Breng intussen het water aan de kook in een middelgrote soeppan met een mespuntje zout. Roer de couscous erdoor, doe het deksel op de pan en haal de pan van het vuur. Laat 5 minuten staan en roer los met een vork. Dek af en houd warm.
Voeg de kip toe met eventueel braadvocht en laat het geheel tegen de kook aan komen; dek af en laat de kip nog 2-4 minuten garen. Voeg zoveel romainessla of andijvie toe als er in de pan past. Laat al roerend slinken en voeg eventueel meer toe. Laat de sla of andijvie in 2-4 minuten garen. Serveer op de couscous.
Zuivelvrij – Notenvrij
Uit: Frisse Start – Martha Stewart