Recept: Appelvlaai met pruimen en spek
Appelvlaai met pruimen en spek
(Voor een vorm van 28 cm doorsnee)
- 200 gram bloem
- 100 gram boter
- 1 ei
- zout
Voor de vulling
- 1½ kilogram appelen (elstar)
- Sap van 1 citroen boter
- 150 gram mager rookspek, in dunne plakjes
- 12 grote gedroogde pruimen zonder pit
- Versgemalen peper
Kneed een deeg van bloem, boter, ei en zout en voeg zo nodig eetlepelsgewijs wat koud water toe. Vorm een bal van het deeg en laat het minstens een half uur rusten. Rol het 3 millimeter dik uit en bekleed een dun ingevette quichevorm met het deeg. Prik de bodem een aantal keren in met een vork. Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de appelen, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de parten in schijfjes en besprenkel ze met citroensap. Leg plakjes spek in een enkele laag in de deegbak en verdeel de appelschijfjes erop. Bak de vlaai 20 minuten. Wikkel de pruimen in de resterende plakjes spek en leg de rolletjes tussen de appel. Bak de vlaai nog circa 20 minuten. Maal er peper boven en serveer lauw.
Uit: Het beste van Kookschrift van een Kookgek