Gecertificeerd visje wordt het nieuwe normaal
Misschien denk je niet meteen na over waar dat hapklare visje op je bord vandaan komt. Waar het is gevangen of dat je lekkernij wellicht verantwoord is gekweekt. Gecertificeerde vis is echter het nieuwe normaal in onze supermarkten.
Of ‘het nieuwe normaal’ zou het in ieder geval moeten zijn, vinden de onafhankelijke keurmerken MSC en ASC. Samen met het Wereld Natuur Fonds houden zij vanaf maandag de Bewuste Visweek. Deze wordt voor de vijfde keer georganiseerd, voor de derde keer ook bij de Belgen. In Nederland doen bijna alle supermarkten, foodketens, bekende vismerken als Queens en Ouwehand, visdetaillisten en bedrijven als HEMA en Sodexo mee.
Visbestanden onder druk
Hoe goed de wil van de vis etende consument misschien ook is, wereldwijd staat het overgrote deel van de visbestanden onder grote druk. Volgens de Verenigde Naties wordt 31,4 procent van ’s werelds commerciële visbestanden overbevist, 58,1 procent wordt volledig benut en maar 10,5 procent wordt onder bevist. Deze cijfers hebben niet alleen gevolgen voor visbestanden waarop de netten worden losgelaten, maar ook op het daarmee samenhangende leven in de zee. Watervervuiling, vervuiling van de zeebodem, verstoringen voor beschermde diersoorten, aantasting van de natuur… alles hangt aan elkaar.
Metro spreekt Mieke Snoek (‘ja, ik ben al aan bod gekomen in de grappige namen-rubriek van De Wereld Draait Door’), communicatie-manager van een van de twee onafhankelijke keurmerken, MSC in dit geval. Snoek legt het belang van deze bewustwordingsweek uit.
Waarom is de Bewuste Visweek er tot en met vrijdag precies?
We zien dat het begrip over het bewust kiezen voor verantwoord of duurzaam gevangen vis en de bestaande keurmerken nog altijd laag is. Daarom willen we de consumenten meegeven dat ze door het kopen van verantwoord gevangen vis met een keurmerk een positieve bijdrage leveren aan het leven in oceanen, zeeën, meren en rivieren.
Blauw en groen keurmerk
Er zijn twee keurmerken, MSC en ASC. Wat is het verschil?
MSC betekent Marine Stewardship Council en richt zich op in het wild gevangen vis. Het keurmerk en certificeringsprogramma erkent en beloont duurzame visserijen en helpt de markt voor vis, schaal- en schelpdieren te veranderen naar een meer duurzame basis. In de supermarkt is het keurmerk blauw.
ASC is een groen keurmerk, betekent Aquaculture Stewardship Council en staat voor verantwoord gekweekte vis en ook schaal- en schelpdieren. Kwekerijen die voldoen aan de eisen beperken hun invloed op natuur, water en milieu. Zij respecteren rechten van medewerkers en houden rekening met de invloed van kwekerij op de mensen die er in de buurt wonen.
Is het voor de consument lastig dat er twee keurmerken zijn?
Ja, mensen denken bij een keurmerk aan ‘iets met een labeltje’. Begrip voor de inhoud waar we voor staan, is nog laag en dan zijn er nog twee keurmerken ook.
Maar goed, de verschillen zijn uitgelegd. Als ik zo’n blauw of groen labeltje zie, wat zegt dat mij dan?
Je ziet een onafhankelijk keurmerk, het certificeren gebeurt niet door ons maar door een onafhankelijke partij. Als je een vis met een keurmerk koopt, dan weet je dat de hele keten terug te traceren is naar de duurzame of verantwoorde bron.
Verkoop gaat omhoog
De groei van de verkoop van visproducten met een keurmerk is de eerste helft van dit jaar 30 procent. Dat is toch hartstikke goed?
Dat klinkt zeker goed. Als supermarkten aandacht aan het viskeurmerk besteden, dan gaat de verkoop omhoog.
#bewustevisweek start 25 sep met @ASC_aqua @wnfnederland : consument gaat massaal voor visproducten met keurmerk https://t.co/1sYPdVhQAR pic.twitter.com/gHbx10QSzX
— MSC Benelux (@MSCkeurmerk) September 20, 2017
Maar dat is nog niet goed genoeg?
Nou, de bewustwording van de consument is nog niet goed genoeg. Die moet weten dat hij invloed heeft op het leven in de oceanen. Dat je daarvoor een keuze kunt maken. Er spelen negatieve zaken rond visserij, maar jij kunt juist een positieve bijdrage leveren.
Wat is het percentage vis met een keurmerk in de winkel?
We zitten nog niet op 100 procent, maar toch zeker op 65.
Vissers belonen
Waarom is het goed als ik een keurmerkvisje op mijn bord heb?
Omdat je dan zoals gezegd bijdraagt aan gezonde wateren. Je beloont vissers die duurzaam vissen en kwekers die verantwoord kweken.
Is een keurmerkvis eigenlijk lekkerder dan een niet-keurmerkvis?
Wij zijn keurmerken die iets zeggen over milieuaspecten, we gaan niet over de kwaliteit of de smaak. Toch stel je een relevante vraag, want wij krijgen van consumenten soms klachten binnen over de kwaliteit van vis. Maar dan leggen we uit waar het keurmerk voor staat en verwijzen we door naar de merken of de leveranciers voor de klachtafhandeling.
In het ongewisse blijven
Ben ik een slecht mens als ik een vis zonder keurmerk op mijn bord heb? Of is het slecht voor de vissen zelf?
Geen slecht mens, maar bij het kopen van een vis zonder keurmerk weet je niet of je bijvoorbeeld bijdraagt aan overbevissing of vervuilende kweek. Dan blijf je in het ongewisse over hoe die vis in de verpakking is gekomen. Bij vissen mét het ASC- of MSC-keurmerk weet je dat wel. Dan weet je dat de visverwerking verantwoord is geweest en geef je een positieve stimulans aan visserijen en kwekerijen.
De Bewuste Visweek stelt dat gecertificeerde vis het nieuwe normaal is. In de week moeten we daarvan doordrongen raken?
Ja, maar het zou normaal moeten zijn dat alle vis op een verantwoorde manier gevangen of gekweekt is. Hopelijk zijn dan alle misstanden uit de wereld geholpen en hebben we gezonde oceanen, meren en rivieren.
Wat gebeurt er tijdens de Bewuste Visweek?
Alle partners als supermarkten, foodketens en vismerken zullen acties houden en vis met een keurmerk op de verpakking promoten. Op de winkelvloeren van Jumbo en Aldi zal dat zichtbaar zijn, maar ook in print, online en via sociale media. MSC, ASC en het Wereld Natuur Fonds staan via verschillende kanalen uitgebreid stil bij waar we als keurmerken voor staan. De boodschap waarom de keurmerken zo belangrijk zijn zullen we verspreiden.
Ga naar de winkel!
Kan ik tijdens de campagne ergens aan meedoen, kan ik ergens naartoe?
Ja, je kunt meedoen door naar de winkel te gaan en te vragen naar vis met het ASC- en MSC-keurmerk. Bij welke viswinkel of –detaillist je ook bent, geef gewoon aan dat je graag een verantwoorde en bewuste keuze maakt.