Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Eten & drinken 29 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Drink jij vanavond een cocktail van afval?

Koken met de restjes van de avond ervoor hebben allemaal weleens gedaan, maar wat denk je ervan om deze ook op te drinken? Twee Londense bartenders introduceren de wereld aan cocktails gemaakt van afval, onder de naam ‘Trash Tiki’.

Als ervaren mixologen zagen Kelsey Ramage en Iain Griffiths vanaf de eerste rij hoeveel afval er iedere avond wordt weggegooid. Het paar besloot om iets te doen aan de verspilling van onder andere ananasschillen, uitgeknepen citroenen en verlepte kruiden, en ging aan de slag met het shaken van restafval.

#Drinklikeyougiveafuck

Wat begon als een project voor ernaast, is uitgegroeid tot een wereldwijde tour. Overal ter wereld neemt het duo bars over om mensen kennis te laten maken met hun milieuvriendelijke cocktails. Het doel van de ‘Anti-Waste Tour’ is aantonen hoe lekker en makkelijk anti-verspilling drinken kan zijn, aar dan wel op een hippe manier: „Wanneer bartenders het woord duurzaamheid horen, sluiten ze zich meteen af. Het klinkt saai”, aldus Ramage tegen Now Toronto.

„We wilden bewijzen dat je geen extreme eco-strijder hoeft te zijn om iets te kunnen doen”, vertelt Ramage aan de Canadese Huffington Post. „Het gaat om het maken van kleine, makkelijke veranderingen terwijl je laat zien dat je nog steeds snel en leuk bent – en goede drankjes maken die de planeet niet vernielen.” Hun boodschap? #drinklikeyougiveafuck.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Maak je eigen afvalcocktail

Geïnspireerd door Trash Tiki? Probeer dan een van hun recepten: ‘Cob Soda’. Wees gewaarschuwd, echt makkelijk zijn hun recepten niet.

Wat heb je nodig?

  • 30 ml Tequila Cabeza
  • 15 ml Amontillado sherry
  • 15 ml maiskolfsiroop (zie hieronder)
  • 15 ml grapefruit stock (zie hieronder)
  • 15 ml sodawater
  • Schil van een maiskolf

Schenk alle ingrediënten in een hoog glas met ijs. Roer het door en garneer het ten slotte met de schil.

Maiskolfsiroop

  • 5 maiskolven
  • 1 liter water
  • 1 kilo suiker

Kook de kern van de maiskolf 5 minuten in water, giet het af en voeg suiker toe aan het water. Roer alles door en sluit het vervolgens af. Je kunt het mengsel twee dagen laten staan.

Grapefruit stock

  • Twee kopjes water
  • 2 grapefruitschillen
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel appelzuur (of appelazijn)
  • 1 kopje kristalsuiker

Breng water aan de kook en voeg de grapefruitschillen toe. Laat het vijf minuten staan. Daarna haal je de schillen eruit en knijp je er even in (wij raden aan om dit niet met je blote handen te doen). Zet het vuur hoog en probeer het water tot ongeveer één kopje te reduceren. Voeg vervolgens suiker en het zuur toe, en roer het goed door zodat het oplost. Filter het en sluit het af in een bakje. Dit mengsel blijft ongeveer drie dagen goed.

Cheers!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.