Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 2 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

5 x positief nieuws: oud bier omgezet in hernieuwbare energie en meer

Iedere woensdag een overzicht van het groene en positieve nieuws van dit moment. In week 36 deelt een Fins dorp taart uit om milieuvriendelijk gedrag te belonen, terwijl Australiërs hernieuwbare energie maken van bier. Dat en meer in het positieve nieuws van week 36.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro jou in samenwerking met Bedrock Magazine wekelijks op de hoogte van het groene, innovatieve en positieve nieuws waar de wereld mee vooruit kan.

Positief nieuws van week 36

Meer keizerspinguïns op Antarctica, Australiërs maken hernieuwbare energie van overgebleven bier tijdens lockdown, een Fins dorp deelt taart uit als beloning op milieuvriendelijk gedrag en online safari’s trekken miljoen bezoekers.

1. Er zijn meer keizerspinguïns op Antarctica

Regelmatig zien we in nieuwskoppen de sterftecijfers van verschillende diersoorten voorbij komen. Het kappen van bomen, stropen en klimaatverandering zijn vaak de aanleiding. Daartegenover staat gelukkig af en toe óók positief nieuws als het aankomt op het aantal wilde dierensoorten.

Zo is onlangs ontdekt dat er op Antarctica een stuk meer keizerspinguïns wonen dan tot nu toe werd gedacht. En niet zo’n beetje ook: Britste onderzoekers vonden 20 procent (!) meer keizerspinguïns dan voorheen. De wetenschappers van de British Antarctic Survey kwamen erachter dankzij de uitwerpselen van de pinguïns. Lees hier meer.

2. Australiërs maken hernieuwbare energie van overgebleven bier

In barre tijden moet je creatief zijn. Of beter gezegd: in barre tijden ontstaan vanzelf creatieve oplossingen. Dat is één ding dat de wereldwijde lockdown wel heeft laten zien en Australië is daar een goed voorbeeld van. Bier dat er over datum raakte door het sluiten van de horeca, werd niet weggegooid, maar ingezet om herbruikbare energie van te maken. Hoe slim?

De Pale Ales en Lagers gingen in plaats van de prullenbak in, naar de staat South Australia waar ze na het omzetten in hernieuwbare energie werden gebruikt om een waterzuiveringsinstallatie te voeden. Inmiddels zijn er miljoen liters bier van lokale brouwerijen omgezet in energie. Leer er hier meer over.

3. Fins dorp beloont milieuvriendelijk gedrag met gratis taart

Over innovatieve ideeën gesproken: in een klein dorpje niet ver boven Helsinki, Finland, wordt middels een app de CO2-uitstoot van gebruikers bijgehouden. Voor het delen van hun informatie krijgen de gebruikers een CO2-quota van die week.

Is de uitstoot zó laag, dan krijgen de groendenkers de rest uitbetaald ‘virtuele euro’s’ die ze kunnen uitgeven aan buskaartjes, fietslichten, toegang tot zwembaden én aan koffie en taart in een lokaal café.

Op die manier wordt er gestimuleerd de fiets of het openbaar vervoer te pakken in plaats van de auto. Je leest er hier meer over.

4. Life safari’s trekken miljoenen kijkers

Waar menig vakantieganger regelmatig de wereld overvliegt om natuur, cultuur en dieren uit andere landen te aanschouwen, zit dat er de komende tijd dankzij Covid-19 niet meer in. Hoewel microreizen in eigen land minstens zo leuk blijkt te zijn en reuze populair is op dit moment, zijn ook de online safari’s van het bekende Zuid-Afrikaanse Krugerpark niet aan te slepen.

Via een camera op een Land Rover zie je hoe het Afrikaanse natuurpark wakker wordt, hoe de dieren er rondlopen en leven. En dat zonder dat de dieren worden gestoord door een stoet aan toeristen. Lees hier meer.

5. Tips voor een mini-safari in je eigen tuin

Dit jaar zit er dan misschien geen exotische vakantie in of een safari aan de andere kant van de wereld, maar in je eigen omgeving valt ook een hoop te zien. Per 100 vierkante meter (stads)tuin wonen namelijk honderd verschillende dieren (lees: diertjes). Het is enkel een kwestie van goed kijken.

  • Vlinders fladderen in menig tuin rond. Je vindt gemiddeld zo’n zes soorten per tuin. Je kunt de rupsen vinden tussen planten.
  • Krekels hoor je altijd, maar ziet ze zelden. Tot het frustrerende aan toe. Wil je ze spotten? Loop dan het hoge gras in, waar ze op de sprieten zitten.
  • Mieren zijn misschien wel een van de meest interessante diersoorten ter wereld. Ze zijn altijd in de weer en ontzettend sterk. Een adembenemend spektakel dat je kunt als je bijvoorbeeld wat suiker bij een mierennest strooit.
  • Lieveheersbeestjes zijn kleurrijk én handig voor in je tuin. Ze eten namelijk bladluis op. Wil je ze zien? Zoek dan de planten op waar bladluis overheen loopt.
  • Til een tegel op en je zult versteld staan van het dierennetwerk dat er onder leeft en krioelt. Aanschouw en geniet van jouw kleine wild life safari.

Rosa Bertram is hoofdredacteur bij Bedrock Magazine en schrijft voor Metro over duurzaamheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.