Eerste hulp bij huidverzorging in de zon
Of je nu binnenkort op het vliegtuig naar een zonnig oord stapt of deze zomer gaat genieten van de Hollandse zon, het is ontzettend belangrijk om je goed in te smeren.
Metro Lifestyle vroeg dermatoloog Monia Kharfi van Parkstad Klinieken naar het belang van een goede zonverzorging en hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Soorten straling
Om maar bij het begin te starten: wat voor stralen komen er nu eigenlijk van de zon? Monia: „De zon geeft drie soorten licht af: infrarood, zichtbaar licht en ultraviolet licht (UVA en UVB). Het zonlicht bestaat voor meer dan 95 procent uit UVA-straling. UVB (met de B van burning, red.) bevat slechts 5 procent van de zonnestralen. Ultraviolet zorgt ervoor dat de stralen warm zijn. De UVA-stralen dringen dieper door in de huid en kunnen hier schade in aanbrengen.”
De dermatoloog vertelt dat je je voor beide soorten stralen moet beschermen, met een zonnebrandcrème die een SPF (sun protection factor) bevat. Zeker wanneer je last hebt van pigmentvlekken, is het belangrijk dat niet alleen de UVA-bescherming van de crème, maar ook de UVB een hoge factor bevat. Tegenwoordig bevatten de meeste zonnebrandcrèmes een factor voor beide soorten stralen.
Smeerpraktijken
Maar hoe kan je je nu goed beschermen tegen de stralen? Monia Kharfi: „Eigenlijk is een laag kleding de beste bescherming. Als je een lichte huid hebt, is het belangrijk om normaal te smeren met een factor 30. Bij een dagje strand moet je dit verhogen naar factor 50.” Dat je met een hoge factor niet bruin kan worden, is een fabeltje, volgens de dermatoloog. „Je krijgt een bruin kleurtje door de UVA-straling en smeren met zonnebrand heeft hier geen invloed op."
Tijd bijhouden
Om de hele dag door je lichaam te beschermen tegen de schadelijke stralen, smeer je je lichaam en gezicht in. Het liefste een halfuur voor de zonsessie. Blijf het smeren dan herhalen: breng op zijn minst om de drie uur een nieuwe laag aan. Monia: „Tussen 11.00 uur ‘s ochtends en 15.00 uur ‘s middags kun je het beste de schaduw opzoeken: de zonnestralen zijn dan op zijn sterkst.” De huid van je decolleté en gezicht hebben wat extra aandacht nodig, vertelt de dermatoloog. „Deze plekken zijn vaak bloot en aangezien de huid daar erg dun is, beschadigt deze eerder."
Benieuwd hoe het zit met je foundation en zonnebrand? Monia: „Breng, een kwartiertje voordat je make-up opdoet, een laag zonnebrand aan op je gezicht. Je hebt tegenwoordig veel zonnepoeders en -sticks waarmee je de bescherming gedurende de dag kunt bijhouden.” Wel moet je er volgens de dermatoloog goed op letten dat je make-up geen parfum bevat, omdat dit pigmentvlekken kan veroorzaken.
Eerste hulp
Op de vraag ‘Wat kun je doen als je bent verbrand?’ heeft de dermatoloog een simpel antwoord: „Afgezien van buiten de zon blijven en smeren met een kalmerende crème, eigenlijk niets. Of beter gezegd: zorgen dat het geen tweede keer gebeurt.” De huidarts vertelt dat een zonverbranding korte- en langetermijngevolgen heeft. „Om te beginnen de korte termijn, waarbij de verbranding pijn doet en er blaren en infecties kunnen ontstaan. De langetermijngevolgen zijn ernstiger: zo wijzen alle onderzoeken op een verband tussen huidkanker en zonverbranding. Ook zorgt de verbranding voor sneller verouderende huid.”
Smeren dus! Ook na het zonnen, vertelt Monia: „Na een zonsessie douche je om je huid schoon te maken, smeer je lichaam en gezicht daarna in met een vochtinbrengende, hydraterende crème.”