Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Lifestyle Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Vrouwen van deze leeftijd hebben het meest positieve zelfbeeld

Hoe lekker zit jij in je vel? Kijk je vaak naar jezelf in de spiegel als je naakt bent, of sla je dat liever over? Uit onderzoek van Livera blijkt dat maar liefst 62 procent van de Nederlandse vrouwen zichzelf vrijwel nooit bekijkt in de spiegel als ze naakt of in lingerie zijn. Daarnaast bleek dat zelfverzekerdheid en een positief zelfbeeld vooral met de jaren komt.

Vooral vrouwen van 36 tot 46 jaar zijn wat verlegen als het aankomt op hun naakte spiegelbeeld. 70 procent van die leeftijdsgroep kijkt nauwelijks naakt of in lingerie naar zichzelf. Ben je jonger dan 25? Dan is de kans groter dat je vaak voor de spiegel te vinden bent, want 12 procent binnen deze leeftijdscategorie checkt zichzelf meer dan tien keer per week. 

Hoe vaak je jezelf naakt in de spiegel bewondert, kan te maken hebben met hoe lekker je in je vel zit. Voel je je onzekerder, dan kan het zijn dat je je spiegelbeeld wat meer uit de weg gaat. 34 procent van de vrouwen is juist volledig comfortabel en tevreden met haar spiegelbeeld. En wat blijkt? Dat geldt vooral voor vrouwen van 65 jaar en ouder. Zij hebben in dit onderzoek het meest positieve zelfbeeld.

Zelfverzekerdheid komt met de jaren

Dat zelfverzekerdheid soms even op zich laat wachten, blijkt ook uit het onderzoek. 21 procent van de ondervraagde vrouwen geeft namelijk aan een stuk zelfverzekerder te zijn geworden naarmate ze ouder werden. Met de jaren wonnen ze steeds meer zelfacceptatie. Toch voelt 14 procent zich ook onzeker over haar uiterlijk en de veranderingen die de leeftijd met zich meebrengt.

Voor 37 procent is dit een wisselend proces: ze ervaren emotionele schommelingen en ups en downs over hun zelfbeeld. Daarbij spelen stress en gezondheid een grote rol.

Volgens Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie, verloopt het zelfvertrouwen van vrouwen volgens een curve: „Als kind zijn we ontzettend zelfverzekerd en leven we in een soort magiewereld, maar zodra we in de puberteit terechtkomen worden we extreem bewust van onszelf en daalt onze zelfverzekerdheid. Vanaf ons 26ste levensjaar groeit ons zelfvertrouwen weer, tot we de leeftijd van de overgang bereiken. Veel vrouwen merken dan een daling in het zelfvertrouwen en de zelfbewustheid stijgt weer. Eigenlijk komen we dan terecht in een omgekeerde puberteit. Zodra we de 65+ bereiken, zijn we zelfverzekerder dan ooit en heel tevreden met onszelf.”

Wat is okra water en is het echt goed voor je?

Hoogleraar: ‘Door minder te eten kun je langer en gezonder leven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties