Naam vergeten of vragen schoonouders? 6x ongemakkelijke situaties en hoe je die netjes oplost
Iemand die plots onaardig tegen je doet? Een naam die je je niet kunt herinneren? Of onbeleefde vragen van je schoonfamilie? Het kan voor ongemakkelijke situaties zorgen. Maar daarvoor heeft Sara Jane Ho, een expert op het gebied van etiquette, een aantal trucjes.
Deze etiquette-expert weet wel hoe je met pijnlijke of ongemakkelijke momenten moet omgaan. Eerder deelde ze hoe je tijdens de kerstborrel een stom gesprek omzeilt. En nu geeft ze meer van haar tips weg.
6 tips om ongemakkelijke situaties netjes op te lossen
Ho is een Harvard-geschoolde expert op het gebied van etiquette en manieren. Zo schreef ze onder meer het boek Mind Your Manners. Ze schetst tegenover het Amerikaanse CNBC zes ongemakkelijke situaties en legt uit hoe je daar op een beleefde manier mee omgaat.
1. Iemand doet onaardig tegen je
Onbeleefde vragen, een brutale opmerking of misplaatste grap. Soms kan iemand plots onaardig uit de hoek komen. En als dat in een sociale omgeving is, kan dat best vervelend zijn. Volgens Ho reageer je daar het beste op met slechts drie woorden: „Gaat alles goed?”
Ho benadrukt dat het de truc is om dit op een vriendelijke manier te zeggen. Waardoor je laat merken dat je de opmerking niet oké vindt, maar je het niet persoonlijk opvat en je eerder zorgen maakt over het gedrag van de ander.
2. Je weet iemands naam niet meer
De één is beter in het onthouden van namen dan de ander. Maar het is behoorlijk stom als je iemand meerdere keren hebt ontmoet, maar niet meer weet hoe deze persoon heet.
Ho deelt haar trucje. „Ik zeg dan dat ik een nieuwe telefoon heb en al mijn contacten kwijt ben. Dan vraag ik of deze persoon opnieuw zijn of haar gegevens in mijn telefoon wil zetten.”
Maar ze weet nog een manier. Volgens Ho kun je deze persoon, waarvan je de naam niet meer weet, ook voorstellen aan een ander. „Op die manier stelt hij of zich opnieuw voor.”
3. Ongemakkelijk gesprek beëindigen
Volgens Ho is de beste manier om een ongemakkelijk gesprek te eindigen, door deze persoon voor te stellen aan iemand anders. Stel de twee aan elkaar voor en jij kunt onopgemerkt de benen nemen.
4. Afspraak waar je weinig zin in hebt
Wellicht heb je een collega die steeds vraagt of jullie samen kunnen lunchen. In plaats van allerlei excuses te verzinnen, oppert Ho om ‘ja’ te zeggen.
Maar de etiquette-expert oppert ook om meerdere mensen uit te nodigen. Mocht je nog steeds tegen de lunchafspraak opzien, kun je volgens haar op het laatste moment afzeggen. De afspraak kan dan wel doorgaan, alleen ben jij er zelf niet bij.
5. Die vriend die je nooit terugbetaalt
Sommige mensen zijn een ster in het ontlopen van betalen. Maar volgens Ho moet je hen eraan blijven herinneren dat zij je nog terug moeten betalen. Via een berichtje of gewoon face to face. „Heb jij trouwens nog die 100 euro voor mij die ik je vorige week geleend heb?”, is dan een nette suggestie.
Presteren deze mensen het om de betaling alsnog maanden voor zich uit te schuiven? Moet je volgens Ho wellicht je verlies nemen en accepteren dat deze persoon je niet gaat terugbetalen. Maar Ho legt uit dat je dan wel veel over deze persoon geleerd hebt.
De etiquette-kenner hanteert zelf een heldere regel wat betreft geld en vriendschappen. „Zorg dat je zelf niet leent, maar ook niet de kredietverstrekker bent.” Eerder deelde Jimmy een vergelijkbaar dilemma met Metro. Hij twijfelde namelijk of hij zijn beste vriend een bedrag van 10.000 euro moest lenen.
Tot slot tipt ze om alleen bedragen uit te lenen die je kunt missen en bereid bent om niet terug te krijgen. „Als iemand weigert om je terug te betalen, weet je in ieder geval wat voor persoon hij of zij is.”
6. Brutale familieleden
Soms kunnen familieleden onbeleefde of brutale vragen stellen. Van sommigen kun je dat beter hebben dan van anderen. Afhankelijk van de band en leeftijd van het familielid, volgens Ho.
Van jouw neven of je zus, die van dezelfde leeftijd zijn, kun je vaak meer hebben én daar kun je ook weer meer tegen zeggen.
Maar bij ooms, tantes of opa’s en oma’s moet je soms wellicht wat tactischer reageren. Ho legt uit dat ze bij dat soort vragen van familieleden glimlacht, wegkijkt en zorgt dat ze niet meer in het blikveld of in de buurt van de brutale vragensteller zit.
Mochten het de schoonouders zijn die onbeleefde dingen vragen, dan vindt Ho dat jouw partner in moet grijpen en hier eventueel wat van moet zeggen. Probeer ruzies of woordenwisselingen met de schoonfamilie te vermijden. Ho moedigt juist aan om vriendelijk te blijven als schoondochter of schoonzoon. „Laat jouw partner het vuile werk opknappen, als het om zijn of haar familie gaat.”
Dilemma: ‘Hoe pak ik ‘het seksgesprek’ aan met mijn puberdochter?’
Jack van Gelder vindt Hugo de Jonge kansloos als opvolger Aboutaleb: ‘Overal gefaald, kan níets’