Getest: AirPods Pro 2 tegen harde geluiden bij een concert
Stel je eens voor, elk moment van de dag, ‘s ochtends, ‘s avonds, ‘s nachts, hoor je een piep in je oor. Gekmakend kan dat zijn, onderstrepen ook veel mensen met tinnitus. En de oplossing (of beter gezegd: de manier om het te voorkomen)? Die is heel simpel: draag gehoorbescherming als je naar een festival, concert of andere plek met hard geluid gaat. Volgens Apple zou je daar de AirPods Pro 2 voor kunnen gebruiken. Klopt dat? Metro’s Roos nam de proef op de som.
Metro schreef in maart van 2022 al dat gehoorschade bij jongeren een fors probleem is, maar ook een ondergeschoven kindje. Het bewustzijn over wat te hard geluid met je gehoor kan doen en de effecten daarvan, is minimaal. En nu schreef Het Parool in februari van dit jaar dat er een sterke stijging te merken is in de verkoop van het aantal oordoppen. Een ‘mijlpaal in de strijd tegen tinnitus’, maar het kan dus ook anders. Ik vertel je hoe (en of dat écht zo fijn werkt als je misschien zou denken).
Festivaloordoppen tegen gehoorbeschadiging
De festivaloordoppen die de meeste mensen kennen, zijn van die dingen van licht plastic die je (ik in ieder geval wel) razendsnel kwijtraakt. Zeker als je een paar biertjes achter de kiezen hebt en één oortje uit wil doen om met vrienden te praten, laat je ‘m zo vallen. Het is mij al meerdere malen gebeurd dat ik na zo’n incident met nog één oordop en één vinger in m’n oor stond te dansen. Niet chique. En bovenal: niet goed voor je gehoor.
Nog zo’n probleem: als ik aan het begin van een festival (of uitgaansavond) m’n normale festivaldoppen, van Alpine, in wil doen, sta ik erbij alsof ik niet goed word. Eén arm over het hoofd heen, trekken aan m’n oor, mond open om de gehoorgang te openen en duwen maar. Puntje bij paaltje zitten ze er alsnog niet lekker in en kan ik m’n vrienden niet lekker horen als we van stage naar stage zweven. Maar volgens onze collega’s bij One More Thing zijn juist AirPods Pro 2 de must voor je volgende festival of concert. Dat gaan we testen.
Apple AirPods Pro 2 op festivals en in clubs
Volgens Apple heb je op festivals, bij concerten en tijdens het uitgaan namelijk maar één ding nodig om je gehoor te beschermen: de AirPods Pro 2 (2e generatie). Ik nam de proef gisteravond op de som, tijdens een concert van Sam Smith in de Ziggo Dome. Voor de zekerheid had ik ook m’n ‘normale’ oordoppen mee, mocht het compleet tegenvallen. Ik kan meteen verklappen: dat was niet zo. Toen de lichten gedempt werden en de muziek (en het geschreeuw van het publiek) begon, deed ik de AirPods Pro 2 in. Eigenlijk was ik meteen verkocht. Het geschreeuw, gezang, gefluit en geklap van de mensen om je heen is vele malen gedempt, terwijl de muziek geïsoleerd lijkt en veel ‘netter’ binnenkomt. Kortom: de ruis die je bij veel concerten en festivals ervaart, is weg.
Een kleine notitie hierbij: dit was terwijl de oortjes op ruisonderdrukking stonden. Tijdens het concert heb ik gewisseld tussen de transparantie-modus en de modus waarin normaliter alle geluiden wegvallen. De transparantie-modus werkte ook erg goed, maar was voor mij toch net iets té hard. Het fijne aan de ruisonderdrukking vond ik juist dat je helemaal opgaat in de muziek, en niet te veel ruis ervaart door mensen die (slecht) meezingen, hard klappen, fluiten of de welbekende Dutch disease (continu praten tijdens een concert).
Plus- en minpunten
Wel ondervond ik wat minpunten. Het kan eraan liggen dat de grootte van de dopjes voor mij iets te klein was, maar als ik breed glimlachte – en dat gebeurde vrij regelmatig – verschoven de oortjes iets, waardoor de barrière tussen mij en de ruis gebroken werd. Maar dat komt ook omdat ik van de standaardmaat uitging. Je krijgt verschillende maten dopjes geleverd, dus die moet je dan even uittesten om de beste match te ontdekken.
Nog een minpunt is de complete shock waarin je terechtkomt als je de concertzaal uitloopt en de AirPods uit je oren haalt. Al die rust is weg en in één keer zit je weer middenin het geluid van honderden mensen. Maar dat heb je ook bij normale festivaldoppen. En natuurlijk zal voor sommige mensen de prijs in de weg staan. Oordoppen van 30 euro vervang je makkelijker als je ze kwijtraakt dan deze, die bij Apple 299 euro kosten.
De pluspunten:
- Het indoen gaat veel makkelijker. Geen gehannes met trekken aan je oorlel, gewoon hup, erin.
- De stem van de zanger en de muziek is geïsoleerd, terwijl het geluid van het publiek flink gedempt is.
- Je kunt makkelijk wisselen tussen meer of minder geluid (ruisonderdrukking en transparantie).
- Je kunt je vrienden veel beter verstaan, geen duizend keer ‘hè’ meer zeggen op een avondje uit.
- Ze voelen fijner dan de doppen die je diep in je oor drukt, na afloop heb je niet het gevoel dat ze er nog steeds in zitten.
Conclusie
Kortom: als ik afga op mijn perceptie, werken de Apple AirPods Pro (2e generatie) prima tijdens een concert. Het in- en uitdoen is makkelijker, de muziek klinkt beter dan door zo’n festivaldop, je verstaat je vrienden beter én het is moeilijker ze kwijt te raken. Aan de andere kant is het wel weer zo dat áls je deze echt kwijtraakt midden op het festivalterrein, je flink zuur bent. Het is namelijk niet een paar tientjes wat je hiervoor neerlegt. Daarnaast hebben de AirPods geen echt keurmerk als het om gehoorbescherming gaat. Het geluid is wel minder hard, maar dat ze je gehoor écht beschermen, is niet bewezen.
Heb je de AirPods niet, dan is het geheel aan jou om te beslissen of je de kosten op vindt wegen tegen de baten. Maar los van of ze handig zijn op een festival of niet, nu ik ze heb getest, wil ik niet meer zonder. Als je de ruisonderdrukking aanzet, hoor je écht niks meer. Het is bijna eng. Ideaal voor in een drukke trein, als je toch even in je schulp wil kruipen, of juist lekker als je compleet wil opgaan in je muziek of podcast. De kwaliteit van de muziek is simpel gezegd stukken beter en van een gevoelig oor door harde buds is ook geen sprake meer.
Disclaimer: zoals in het artikel aangegeven, vallen de Apple Airpods Pro 2 niet onder de Europese verordening waaraan gehoorbescherming moet voldoen. Volgens Apple worden decibels van buitenaf dus wel verminderd, maar het is nog niet met een onafhankelijke test bewezen dat de oortjes je gehoor beschermen als je ze bij langdurige blootstelling aan hard geluid (zoals op een festival) gebruikt. Wil je er 100 procent zeker van zijn dat je gehoor beschermd is, zorg dan dat je oordoppen koopt die voldoen aan de Europese verordening (EU) 2016/425 PBM en de gehoorbeschermingsnorm EN 352-2:2020. In dit artikel, waarin we een audioloog spraken, vind je tips over hoe je de juiste bescherming aanschaft.
Dit trucje zorgt ervoor dat je oren geen pijn doen tijdens het vliegen