Een huisdier uitzoeken: eerst goed nadenken, dan pas kiezen – zo doe je dat
Een huisdier: het lijkt je wel wat. Misschien zeurt je kind er al eeuwen om, heb je eindelijk je partner kunnen overtuigen óf ga je binnenkort uit huis en wil je je kans grijpen. Maar een huisdier uitzoeken is nog best een klus. Hoe zoek je een huisdier uit dat bij jou past?
Vandaag is het Dierendag en mensen met een dier weten: het levert veel op, maar is ook veel werk. Zo heb je een speelkameraadje, is er altijd iemand blij wanneer je thuiskomt én vermindert een huisdier stress. Maar je moet een hond uitlaten, de kattenbak verschonen en zorgen dat je konijn genoeg ruimte heeft.
Een huisdier uitzoeken. Welk dier past bij jullie?
Maar voordat je enthousiast naar de dierenwinkel rijdt: maak eerst een aantal afwegingen om te bepalen of het slim is om een huisdier te nemen en zo ja, wélk huisdier dat dan moet zijn. Want niet elk huisdier is geschikt voor een huis met bijvoorbeeld kleine kinderen. En niet elke poes laat zich gewillig aaien.
Hond of reptiel
Bij het kiezen van het huisdier is het in de eerste plaats natuurlijk belangrijk om na te denken wat voor dier jij leuk vindt. Ga je voor een hond, een poes, een vogel of liever een reptiel? Belangrijk om hierbij te overwegen is: hoe vaak ben ik thuis? Als je alleen woont en veel van huis bent – of bijvoorbeeld veel reist en lange periodes weg bent – is een hond niet helemaal handig. Een kat kan iets beter alleen zijn, maar het is niet fijn voor zo’n beestje om de hele dag thuis te zitten.
Als je overweegt een huisdier te kopen voor je kinderen, denk dan goed na of ze al om kunnen gaan met de verantwoordelijkheid. Vanaf een jaar of zes kun je kinderen hoe dan ook beter instrueren over het omgaan met huisdieren, vanaf een jaar of tien kunnen ze ook meer verantwoordelijkheid dragen voor het zorgen voor het dier.
Karakter
Voor welk huisdier je uiteindelijk ook kiest, daarmee ben je nog niet. Want ‘een hond’ is er in talloze varianten. Het ene ras is onstuimig of is gefokt om te vechten, het andere ras is juist heel gevoelig en zal kinderen misschien als druk ervaren.
Maar ook binnen rassen zijn er verschillen per dier. Elk dier heeft zijn eigen karakter.
Datzelfde geldt natuurlijk niet alleen voor honden, maar ook voor andere huisdieren. Een kat die vervelende ervaringen heeft opgedaan met bijvoorbeeld kinderen of in een heel druk huis, zal waarschijnlijk eerder van zich af slaan. Kies dus een dier dat zich makkelijk laat benaderen, of wees heel geduldig en bouw een vertrouwensband op.
Asiel
Wil je een dier dat wat exotischer is, zoals een schildpad of een baardagame, lees je dan van tevoren goed in. Elke soort heeft weer andere eigenschappen en zeker met kinderen kunnen er risico’s aan verbonden zijn. Gif- of wurgslangen zijn hoe dan ook geen goed idee in een huishouden met kinderen.
Een goed idee om te kijken hoe een dier reageert op jou en jij op het dier, is om langs te gaan bij een asiel in de buurt. Daarnaast willen dieren in het asiel vaak graag een nieuw huisje en zijn ze gechipt en ingeënt, wel zo handig. In sommige gevallen zijn ze zelfs al gecastreerd of gesteriliseerd.
In dierenasielen zitten vooral honden, katten, konijnen, knagers, vogels en heel soms ook voormalige proefdieren. Ben je op zoek naar andere dieren, zoals een slang, dan ben je hoe dan ook aangewezen op een speciaalzaak.
Voorbereiding
Als je een keuze gemaakt hebt, ben je er nog niet door bijvoorbeeld je kind te laten beloven ‘dat het er wel helemaal zelf voor moet zorgen’. Maak die afspraken zo concreet mogelijk. Dit kan natuurlijk ook met een partner of huisgenoot. Wat valt er onder die zorg? Dat is meer dan eten en drinken geven (en spelen en knuffelen). Wie laat het dier uit? Wie verschoont het hok? Wie gaat ermee naar de dierenarts? Wie kamt het dier? Wie zorgt er in de vakantie voor het dier? Als je alleen woont is het antwoord simpel: alle zorg komt op jou te vallen. Wees daar ook op voorbereid. Denk er ook over na om je huisdier te verzekeren, want een ongeluk (of genetische ziekte) zit in een klein hoekje.
Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren
Schokkend vooruitzicht: veel meer Nederlanders krijgen kanker, maar leefstijl aanpassen helpt