Waarom we vaak vinden dat we lelijk op de foto staan (en hoe je het los kunt laten)
We herkennen allemaal wel de teleurstelling van een lelijke foto van jezelf, van een leuke avond uit. Je zag er in je hoofd toch zo fabulous en sassy uit? Opeens denk je heel anders terug aan die gezellige avond met vrienden. Zonde, want slecht op een foto staan overkomt ons allemaal weleens, maar in deze digital era kun je er soms langer mee bezig zijn dan je wilt. Hoe zorg je ervoor dat een lelijke foto je zelfvertrouwen niet naar beneden haalt en een leuke avond uit niet verpest?
Bekentenis: ik heb weleens de enige groepsfoto van een feestje verwijderd, omdat ik er zelf lelijk op stond. Super ijdele actie? Ja. Gevoel van opluchting? Hell yes. Gelukkig was ik ten tijde van deze ijdele daad 16 jaar oud -en kan ik het inmiddels wel verkroppen, als ik een keer minder goed op een groepsfoto sta.
Slecht op de foto staan
Toch is het niet echt een fijn gevoel voor je zelfvertrouwen: als je denkt dat je er leuk en knap uitziet en op de foto alleen nog maar een schim van jezelf terugziet. Je kan dan denken het is maar één foto, who cares?
Toch kan het knagen aan ons zelfvertrouwen en het gevoel van de avond compleet veranderen. Hoe komt het toch dat we het zo erg vinden om slecht op een foto te staan?
Projectie van onze onzekerheden
Volgens therapeut Taylor Seegmiller verandert een online geplaatste foto hoe we naar andere mensen kijken. „We beginnen onszelf te zien, zoals we denken dat anderen ons zien”, legt Seegmiller op SELF uit. „We projecteren onze onzekerheden en oordelen over onszelf, op iedereen die naar die foto kijkt en denken dat anderen die onzekerheden ook zien.”
De kans is dus groot dat je je slecht voelt over hoe je eruitziet op een foto, vanwege je aannames over wat andere mensen zouden kunnen denken. Niet omdat je gewoon een keer slecht op de foto staat.
Spiegelbeeld-gezicht versus foto-gezicht
„Ook is ons eigen gezicht op foto’s niet iets waar we heel bekend mee zijn. We zien niet alleen de gezichten van anderen veel meer dan ons eigen gezicht, maar we zijn ook gewend om ons spiegelbeeld te zien. In de spiegel zijn onze gelaatstrekken van links naar rechts omgekeerd. Waardoor als we foto’s van onszelf terugzien het een schokkend, ander beeld kan geven dan je in hoofd had”, aldus Seegmiller.
„Ook kan het een verontrustend gevoel geven dat hoe je je voelt op het moment dat de foto wordt gemaakt (blij of energiek) niet is wat je terugziet op de foto”, voegt Seegmiller eraan toe. Je gaat je afvragen of het gevoel dat je ervoer tijdens een avond uit, ook wel uitstraalde.
Hoe kun je dat gevoel van onrust, twijfel en onvrede na het zien van een minder goede foto van jezelf een beetje minderen? Deze 5 tips helpen om beter om te gaan met een slechte foto van jezelf.
Tips om beter om te gaan met een lelijke foto
Zo zorg je ervoor dat je de volgende keer minder teleurgesteld voelt na het zien van een mindere foto van jezelf:
1. Erken je negatieve gedachten en leid jezelf af
„Er is niks mis met het hebben van een negatieve gedachte over een foto, je hier bewust van te zijn en om dan afleiding te gaan zoeken”, zegt lichaamsbeeld-onderzoeker Nadia Craddock. Een gedachte ‘waarnemen’ en als een wolkje voorbij laten gaan is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kunt dit zeker wel oefenen met behulp van mindfulness.
Zoek uit wat werkt voor jou om je af te leiden: een rondje lopen, je favoriete nummer opzetten of een vriendin bellen. Welke afleiding-strategie je ook kiest, het doel is om de niet zo perfecte foto te vergeten en je ergens anders op te focussen.
2. Oefen dankbaarheid voor je lichaam
Als je probeert te focussen op de functionaliteit van je lichaam en niet de vorm, kan dit helpen je lichaam minder hard te beoordelen. „Denk eens na over wat je allemaal kan doen dankzij je lichaam op de foto”, zegt Craddock.
Is het een groepsfoto van een etentje, festival of feestje? Bedenk dan dat je door je lichaam naar je vrienden hebt kunnen fietsen of lopen en het ervoor heeft gezorgd dat je een avond flink hebt kunnen dansen, lachen en kletsen zonder moe te raken (oké misschien op het eind van de avond).
Sta even stil en wees dankbaar voor de positieve dingen die je lichaam voor je doet. „Hierdoor word je eraan herinnerd dat je lichaam meer is, dan hoe het eruitziet op een foto of wat je denkt dat andere mensen erover denken”, aldus Craddock.
3. Onthoud: iedereen is met zichzelf bezig
Kun je die ene lelijke foto die je vriendin heeft geplaatst op Instagram maar niet loslaten? Bedenk dan: iedereen is vooral met zichzelf bezig.
Seegmiller licht toe: „Het is belangrijk om in gedachten te houden dat foto’s op social media meestal maar een paar keer of een paar seconden worden bekeken, als ze al worden bekeken. Anderen zijn lang niet zo geïnteresseerd in ons uiterlijk als wij en ze bekritiseren ons uiterlijk ook niet zo hard als wij onszelf bekritiseren.”
Probeer jezelf in de schoenen van anderen, die de foto bekijken, te verplaatsen. „Ga je een foto van vrienden, vage kennissen of vreemden steeds opnieuw bekijken en ben je dagenlang geobsedeerd door een foto? In de meeste gevallen vermoed ik dat het antwoord nee is”, aldus Seegmiller.
4. Probeer het goede in de foto te vinden
Om de foto vanuit een ander perspectief te bekijken, raadt Seegmiller aan 3 dingen te zoeken die positief zijn aan de foto. Dit kan zijn dat je met je beste vrienden op stap was, de locatie, een grappige photobomb of de lichtinval, zolang je maar niet focust op jezelf.
Noem vervolgens 3 dingen die je leuk vindt aan jezelf die niks te maken hebben met je uiterlijk. Door het goede te vinden in de foto plaats je dingen in perspectief, zowel de avond van wanneer de foto is genomen als je zelfbeeld. Je bent namelijk nog zoveel meer dan je uiterlijk.
5. Heb een beetje compassie voor jezelf
Je mag best balen van een slechte foto, je bent ook maar gewoon een mens met gevoelens. Het is ook goed om je eigen spiegelbeeld in perspectief te plaatsen van het heersende schoonheidsideaal. „Dit is geen probleem dat uniek is voor jou of je lichaam, het is een maatschappelijk probleem.
Een negatieve gedachte hebben over een foto van jezelf, kan je er aan herinneren dat de maatschappelijke druk om er op een bepaalde manier uit te zien, veel sterker is dan je denkt”, legt Craddock uit. Het maakt je geen slecht persoon als je een keer mindere gedachtes over jezelf hebt, dat is normaal en dat hebben we allemaal wel eens in deze tijden.
Tot slot: bedenk ook dat het uiteindelijk maar één slechte foto is. Die foto zegt niks over wie je bent of jouw waarde. Of zoals Seegmiller zegt: „We zijn complexe, introspectieve en diepgaande wezens met een menselijke ervaring. Een foto kan, wil en legt dat niet vast.”
Zorg daarom dat je tijdens een leuke avond uit met vrienden vooral richt op plezier maken en genieten. Foto’s achteraf zijn dan een visuele herinnering en niet meer dan dat!