Dit is waarom alle baby’s over heel de wereld ‘mama’ zeggen
In de Nederlandse taal hebben we het over de liefde. In het Engels noemen we het love. De Fransen hebben het over de l’amour, terwijl de Finnen de rakkaus bedrijven. Wie gek is op andere talen zal deze verschillende benamingen dan ook zeker kunnen waarderen. Maar wist je dat er één woord is dat over heel de wereld hetzelfde wordt uitgesproken?
Eén universeel woord dat door iedereen op deze wereld herkend zal worden. Een woord dat jij ontelbaar vaak in je leven hebt uitgesproken en duizenden keren hebt gehoord. We hebben het natuurlijk over het woord ‘mama’.
Mama is in iedere taal hetzelfde
Het woord ‘moeder’ kan dan wel in verschillende talen anders vertaald worden, toch blijft het woord ‘mama’ over heel de wereld en in iedere taal hetzelfde. En dit heeft alles te maken met de spraakontwikkeling van baby. En met borstvoeding.
De Russische taalkundige Roman Jakobson was erg geïnteresseerd in die spraakontwikkeling van baby’s en ging op onderzoek uit. Hij stelde vast dat baby’s vanaf hun geboorte geen moeite hebben met het produceren van klinkers. Dat is vanaf de eerste dag (luid en duidelijk) te horen wanneer ze huilen.
Klinkers en medeklinkers
Naast het uitspreken van de klinkers gaan baby’s langzaamaan experimenteren met andere mondbewegingen en proberen ze de m, p of de b uit te spreken. En laat het ‘m’-geluid nu het gemakkelijkst zijn. Wanneer een baby namelijk borstvoeding krijgt, zal hij automatisch het ‘mmmmmm’-geluid maken. Vaak wordt die medeklinker gevolgd door een ‘aaahh’, oftewel: maaahmaaahhh.
Wanneer een baby ‘mama’ zegt betekent dat niet dat hij ook daadwerkelijk begrijpt wat het woord betekent. Volgens het onderzoek van Jakobson betekent het enkel dat z’n spraakontwikkeling van start is gegaan.
Goud (8!) Irene Schouten de beste Nederlandse sporter op één Olympische Winterspelen ooit