‘Bewust eten niet de taak van stations’
De Nationale Week Zonder Vlees is alweer halverwege. Merken reizigers iets van deze week? We gingen de sfeer proeven op de grotere stations.
Tien uur in de ochtend. Voor de Kiosk op Station Amsterdam Zuid groeit de rij. Week Zonder Vlees? Hier gaan de warme saucijzenbroodjes nog net zo vaak over de toonbank. Ze verkopen er zo’n negentig op een dag, vertelt een medewerker. Forens Cello heeft haast en koopt een ham-kaascroissant. Weet hij van de vleesloze week? „Ik ben Surinamer, vegetarisme gaat niet hoor. Mensen eten wat ze willen.” Zijn vriend knikt en zegt: „Kijk om je heen, mensen hebben haast. Ze kijken op hun telefoon en naar de vertrektijden. Ze maken geen tijd voor bewuste keuzes.” Daar lijkt wat in te zitten. Het vegetarische satébroodje gaat namelijk uit het Kiosk-assortiment. „Te weinig animo, denk ik,” zegt de medewerker schouderophalend.
De Nationale Week Zonder Vlees heeft wat opstartproblemen, maar is ook pas maandag van start gegaan. De Week vindt voor een derde maal plaats en trekt ieder jaar meer enthousiaste instanties aan. Meer dan 1000 bedrijfskantines en bijna 400 scholen hebben zich aangesloten. De KFC aan het Binnenwegplein in Rotterdam is zelfs de hele week 100 procent vegetarisch. Voor het milieu en de dieren komt deze week als geroepen. Onderzoekers aan de Universiteit van Wageningen geven namelijk te kennen dat we de afgelopen jaren méér vlees zijn gaan eten.
Broodje beenham
„Te weinig bewustwording,” zegt een vakkenvuller in de AH To Go op Utrecht Centraal. Aan hem vandaag de taak het speciale vak van De Nationale Week Zonder Vlees voor de zelfscankassa’s aan te vullen. „Men zoekt dat vak niet expres op. En ik heb nog geen broodje beenham minder bijgevuld.”
Toch zijn er aan de andere kant van de hal ook positieve geluiden te horen. Bij de Julia’s gaat het groentebroodje steeds vaker over de toonbank. Ook verkopen ze hier sinds januari vega(n) bolognese. Met succes, want één op de drie verkochte bolognesepasta’s is nu vegetarisch, zegt de manager. Buiten, aan het stationsplein, zit sinds drie weken de veganistische Bamboo Bar, waar je voor een snelle hap of lange lunch terechtkan. „Wij bieden de keuze die vegetariërs en veganisten in het station nu missen,” vertelt medewerker Shing.
Billboards
Doen de stationswinkels voldoende om bewuste keuzes mogelijk te maken? De reizigers vinden dat niet de taak van stations, maar een landelijke zaak. Het bestaan van de Nationale Week Zonder Vlees vinden ze daarom positief, al zouden ze er meer over willen zien op bijvoorbeeld billboards. Henrike, zelf al jaren flexetariër, is het daarmee oneens. „We worden al overdonderd door themaweken en speciale dagen. ” Ze heeft wel een verzoek, of de railcatering meer vegetarische keuzes wil aanbieden. Toevallig blijkt de NS Railcatering te overwegen deze week de kipwrap tijdelijk uit het assortiment te halen, laat verkoopster Jeanette weten. „Het is wel een populaire namiddagsnack, ik verkoop er per treinrit één.”
Bereikt De Week haar doel? Veel reizigers geloven dat het hen die er aan denken vegetariër te worden over de streep kan trekken. Forenzende flexitariërs vinden dat ze met twee à drie keer in de week vlees eten genoeg doen. Wat dat betreft biedt de curry met vegakip van de Bamboo Bar uitkomst. Lekker met kurkumarijst en snel meegenomen in een kartonnen bakje.
Sylvia
op weg: van Amsterdam-Zuid naar Veenendaal
favoriete reissnack: ik eet eigenlijk maar weinig onderweg
„Ik ben al sinds mijn veertiende vegetariër. Mijn ouders namen me mee naar een kippenschuur waar de beesten op elkaar gepropt zaten. Sindsdien eet ik geen vlees meer. Ik denk dat treinreizigers, omdat ze zo in de weer zijn, veel willen eten onderweg. Daarom vind ik het goed dat de Railcatering vegetarische opties biedt.”
Michiel
op weg: van Roermond naar Leiden
favoriete reissnack: kaasbroodje
„Het was toch Boekenweek? Ik wist nog niet van De Week Zonder Vlees, maar het kost mij geen moeite om mee te doen. Ik eet vaker vis en koop biologisch vlees. Ik denk dat het de meeste mensen moeilijker afgaat, omdat vlees gemakkelijker en goedkoop blijft. Dat maakt de drempel lager. Misschien willen sommigen zich afzetten tegen de vegetarische trend. ‘Ik bepaal zelf wel wat ik eet’, dat idee. Zelf heb ik een tante die mij vegetarische gehaktballetjes voert. Daarna rijd ik langs de McDonalds om van de smaak af te komen.”
Karlijn
op weg: van Utrecht naar Friesland
favoriete reissnack: kaasbroodje
„Ik ben vegetariër. Wat goed dat er zo’n week bestaat, het mag zeker meer bekendheid krijgen. Ik denk dat mijn generatie minder vlees eet. Studenten hebben niet zo veel te besteden en vegetarisch zijn is goedkoper. Vleesvervangers zijn nog wel erg duur, vind ik. Misschien dat mensen daarom zoveel vlees blijven eten.”