Textielontwerpster gebruikt bloed als inspiratie
Textielontwerpster Christel van Calsteren wilde dicht bij zichzelf blijven voor haar eerste collectie interieurtextiel Bloodline by Cocon Textiles. Ze gebruikte haar eigen bloed ter inspiratie voor haar textielcollectie. Klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar het leverde wel een aantal heel bijzondere ontwerpen op.
Christel: „Ik was altijd al gefascineerd door uitvergrote beelden. Op een dag prikte ik mezelf per ongeluk in de vinger, toen ik het bloed zag, dacht ik: dat ga ik eens onder de microscoop bekijken, daar zou iets interessants uit naar voren kunnen komen.”
Bloedlijnen
Ze ontdekte inderdaad een aantal mooie ‘bloedlijnen’. De patronen en kleuren van het bloed spraken haar zo aan dat ze is gaan experimenteren met haar eigen bloed en dat van familie en vrienden. Hoe ze dat heeft gedaan? „Ik heb gewerkt met de prikmethode van diabetici en werkte alleen met steriele naalden.” Of dat pijn doet? „Dat valt hartstikke mee, hoor. Ik heb een paar keer met een naaldje in mijn vinger geprikt. Daar voel je eigenlijk heel weinig van.”
Mocht je je afvragen of het bloed van de ontwerpster echt is verweven in haar textiel? Nee, dat is niet het geval, ze heeft de patronen alleen gebruikt ter inspiratie. Het bloed heeft ze onder de microscoop gelegd en daar heeft ze high-res beelden van kunnen maken. Dit was het startpunt van haar originele ontwerpproces.
128 verschillende kleuren
Vervolgens is ze aan de slag gegaan om de beelden om te zetten naar de juiste weefbindingen en er de juiste garen bij te zoeken. ,,Ik ontdekte zo’n 128 verschillende kleuren, uiteindelijk heb ik o.a. voor vier verschillende tinten rood gekozen.” De ontwerpster werkt graag op een innovatieve manier en heeft een aantal glasgaren toegevoegd die voor een speciaal effect zorgen. ,,De stof licht op als het door licht ‘gekust’ wordt.”
De ontwerpen heeft ze uitgewerkt tot een aantal bijzondere, rijke jacquard geweven stoffen voor dekens en kussens. Al haar ontwerpen worden op bestelling gemaakt en zijn dus stuk voor stuk uniek.