Lijnen 2.0: zenuw die hongersignaal geeft bevriezen
Wat als je echt wil afvallen, maar dat ene stemmetje in je hoofd blijft vragen om teveel en ongezond eten? Dan schakel je toch dat stemmetje uit. Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de Emory universiteit in Atlanta blijkt dat dat bij mensen met obesitas werkt.
De universiteit staat bekend als een van de beste universiteiten van de Zuidoostelijke Verenigde Staten en één van de beste onderzoeksuniversiteiten ter wereld. Het onderzoek dat zij nu hebben uitgevoerd wordt dan ook door verschillende bronnen baanbrekend genoemd. Het is natuurlijk ook niet niks om delen van het menselijk lichaam zelf uit te schakelen.
Weinig resultaat
In Amerika zijn 160 miljoen mensen te zwaar of hebben officieel obesitas. Slechts vijf tot tien procent van deze mensen zou op de lange termijn succes hebben met een ‘gewoon’ afvalprogramma. Wetenschappers van de Emory universiteit willen dit percentage omhoog brengen en bedachten hun eigen oplossing: het dempen van de signalen die het lichaam vertellen dat het honger heeft.
De proef voor deze studie bleek bijzonder effectief: maar liefst honderd procent van de proefpersonen had minder honger, zonder complicaties of andere bijeffecten. De meesten verloren binnen negentig dagen gewicht. Dat zijn fijne uitkomsten voor Amerikanen, waar tweederde van de bevolking overgewicht heeft. Maar ook in Nederland kan de techniek in de toekomst wellicht een uitkomst bieden. Hier zou één op de tien kilo’s moeten verliezen voor de gezondheid.
Teveel signalen
Diëten, bootcamps in het park en alle thuiswinkel apparaten bij elkaar opgeteld kunnen er niet voor zorgen dat de Amerikaanse bevolking op de lange termijn een gezond gewicht behaalt en behoudt. En volgens dokter David Prologo – één van de wetenschappers die meewerkte aan dit onderzoek – is dat ook niet zo gek. „Mensen die overgewicht of obesitas hebben, krijgen overmatig veel hongersignalen” verklaart hij tegenover Daily Mail.
Die overactiviteit is een onderdeel van het hebben van obesitas. Als we honger hebben gaat er een signaal van de maag naar de hersenen via de zogenoemde nervus vagus. Dat is een zenuw die direct uit de hersenen ontspringt. Het doorgeven van dit signaal zorgt ervoor dat onze hersenen registreren dat we honger hebben. Bij mensen met overgewicht zou deze communicatie tussen maag en hersenen verstoord zijn.
Meer eten
Ook al zijn er genoeg calorieën binnengekomen om het lichaam op gang te houden, de maag wil meer en blijft signalen de nervus vagus door sturen. De onderzoekers hebben nu een manier gevonden om deze zenuw vrijwel pijnloos op te sporen en te bevriezen. Ongeveer de helft van de baan wordt bevroren, zodat patiënten niet hun hele eetlust verliezen.
Dertig, zestig en negentig dagen na de behandeling voelden alle proefpersonen zich minder hongerig. Op één proefpersoon na was iedereen een deel van zijn of haar overgewicht kwijt. Gemiddeld duurt het zo’n negen tot twaalf maanden voordat de zenuw weer gaat werken. Volgens dokter Prologo genoeg tijd om een nieuw en gezond voedingspatroon aan te leren zonder constant gestoord te worden door hongersignalen.
Volgens de wetenschappers kan het bevriezen van de zenuw vooral patiënten met milde obesitas helpen. Mensen met zware obesitas krijgen namelijk vaak operaties als een maagverkleining, maar voor mensen met milde obesitas is deze optie er meestal niet. Ondertussen hebben zij wel evenveel moeite met het binnen de perken houden van hun calorie-inname. Zij worden op diëten gezet of de sportschool in gepraat, wat vervolgens op de lange termijn niet blijkt te werken. Om die reden zijn de onderzoekers erg blij met hun nieuwe manier van het bestrijden van overgewicht.