Meer heren voor de mooi onder het mes, zo ook Horace
Hij stoorde zich al een tijdje aan de kale plekken op zijn hoofd. Maar er echt iets aan doen, bijvoorbeeld in de vorm van een haartransplantatie, daar was Horace Cohen nog niet aan toe. Totdat hij benaderd werd door de dames van Wiemooiwilzijn en hij uiteindelijk de stap naar de specialist zette. Met resultaat: „Ik ben er gelukkiger van geworden.”
Claire en Sietske willen met hun platform de juiste informatie geven over cosmetische behandelingen. Zodat als mensen een ingreep overwegen, ze weten over het hoe en wat en bij wie ze terechtkunnen. De ondernemers zochten naar mensen die bezoekers van Wiemooiwilzijn mee wilden nemen in hun traject. Ambassadeurs, als het ware. „We hebben een lijstje van mensen gemaakt die we wilden polsen. Horace was er daar een van. We belden hem en hij zei dat hij daar heel goed over moest nadenken. Hij overlegde het met zijn vrouw Puck en zij zei al gauw: ‘dat moet je doen’. Toen belde hij ons terug.”
Now or never
Horace: „Ik stond vaak voor de spiegel naar die kale plekken te kijken. Ook op foto’s stoorde ik me eraan. Maar ik was altijd een beetje in de ontkenning. Toen Claire belde dacht ik: het is now or never.”
Hij zag er van tevoren wel enigszins tegenop. „Ik maakte me het meest zorgen om de behandeling en de nasleep. Maar het is op alle punten eigenlijk fantastisch gegaan. Het neemt een hele dag in beslag – dat is lang – maar het is pijnloos en ik heb erna geen slechte dagen gehad.”
Hoe gaat dat in zijn werk, een haartransplantatie? „Ze hebben van de achterkant van mijn hoofd met een boortje 3500 haarzakjes weggehaald. Op plekken waar ik meer haar kon gebruiken hebben ze kleine sneetjes gemaakt waar ze de haarzakjes vervolgens in hebben gestopt.” Horace raadt mensen aan om goed uit te zoeken waar ze de behandeling laten doen. „Ik had het er met de dokter over. Het wordt steeds populairder, maar niet iedereen is goed. Dat beaamt Claire. „Het is zo belangrijk om het bij een goede arts te laten doen. Vandaar dat we dit platform hebben opgericht. We willen puur ervaringsdeskundigen zijn en advies geven.”
De reacties op het resultaat zijn ronduit positief, vertelt Horace. „Het valt ook op dat veel van mijn vrienden zeggen: hé, ik zou dat ook wel willen, ik heb daar ook weleens over nagedacht.” De gedachte ‘aan jezelf knutselen is niet nodig, moet je niet gewoon jezelf zijn?’ zit er nog wel in, maar het taboe op cosmetische ingrepen is er wel een beetje vanaf. Ook bij mannen.
Horace: „Vandaag de dag wordt het meer geaccepteerd en ik vind dat ook goed. Als je iets aan jezelf wilt laten doen, moet dat gewoon kunnen. Noem het een soort renovatie. Ik wil mezelf geen kruisridder of een taboedoorbrekend persoon noemen, maar ik zou het goed vinden als mensen kunnen zeggen: ik ga het ook doen. Er zijn ook mensen die heel gelukkig zijn met rimpels of een kale kop. Die moeten er ook zijn. En laten we wel wezen: het verandert niks aan je binnenkant.”
Steeds meer mannen
Bij Wiemooiwilzijn zien ze echt een beweging. „Mannen zijn net als vrouwen ijdel en het is steeds normaler dat zij er net zo graag goed uit willen zien. Het stigma gaat er vanaf”, vertelt Claire. „De man weet de weg naar de cosmetisch arts ook weten te vinden. Ik zie ook artsen die via social media behandelingen voor mannen promoten. Als je de voor- en na-foto’s bekijkt, zie je niet meer dat extreme verschil dat je vroeger misschien zag bij cosmetische ingrepen. Het is niet meer zo invasief, niet meer zo strak.”
Haartransplantaties zijn bij mannen populair. Hebben we het over gezichtsbehandelingen, dan kiezen mannen relatief vaak voor ooglidcorrecties, het opvullen van kraaienpootjes bij de ogen en het mooier uit laten komen van de jukbeenderen en de kaaklijn.
Je hoort regelmatig dat mensen die iets aan hun lichaam laten doen sneller verleid worden om nog een keer naar de specialist te stappen. De volgende keer botox, Horace? „Ik denk niet dat ik ooit een facelift of iets dergelijks ga nemen. Maar zeg nooit nooit. Er zijn steeds betere methodes. Het zou kunnen dat ik het in de toekomst overweeg. Een kennis die hetzelfde heeft gedaan, zei dat zijn zelfbeeld van een -3 naar en 9 is gegaan. Daarom moet je het doen. Gelukkig zijn is belangrijk.”